ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

17:00 - 17 Φεβ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Ξεκάθαρο μήνυμα για την στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από ελληνικής πλευράς έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την άτυπη συνάντηση των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Επαναβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας και τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρωατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση εισβολής από πλευράς της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα όμως επιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας, είτε μέσω του ΟΑΣΕ, είτε και μέσω διμερών επαφών.

Εξάλλου και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί αύριο στην Ρωσία για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του και θα επαναλάβει τις θέσεις της χώρας που αποτελούν εξάλλου και θέσεις όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας είναι έντονο για τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς κατοικούν χιλιάδες πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην σχέση ΕΕ - Αφρικής, λέγοντας: «Σε λίγο θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων το πλαίσιο συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής με ορίζοντα το 2030.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία γειτνιάζει με την Αφρική, είναι μια χώρα η οποία έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με την Αφρική. Είναι ταυτόχρονα μία χώρα η οποία δεν επιβαρύνεται από κάποιο αποικιοκρατικό παρελθόν, κατά συνέπεια η δυνατότητά μας να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Αφρική είναι πάρα πολύ σημαντική.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες διασύνδεσης μεταξύ της αφρικανικής ηπείρου και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ηλεκτρικό καλώδιο το οποίο προτιθέμεθα να δρομολογήσουμε και το οποίο θα ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα και κατά συνέπεια την Αφρική με την Ευρώπη, έτσι ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε πολύ φθηνή ενέργεια, ηλεκτρική ενέργεια, παραγόμενη από τον ήλιο, από την Αφρική στην Ευρώπη».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:03 - 17 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.