ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: Κατηγορίες για πνιγμούς σε επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

09:35 - 18 Φεβ 2022 | Πολιτική
Guardian: Κατηγορίες για πνιγμούς σε επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα
Ρεπορτάζ που αφορά σε βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την ελληνική πλευρά φέρνει στη δημοσιότητα ο βρετανικός Guardian.

Σύμφωνα με τον Guardian, στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, ο Sidy Keita από την Ακτή Ελεφαντοστού και ο Didier Martial Kouamou Nana από το Καμερούν, επιβιβάστηκαν σε μια λέμβο από την Τουρκία στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι έφτασαν στο ελληνικό νησί της Σάμου, οι σοροί τους βρέθηκαν μέρες αργότερα, ξεβράστηκαν στην ακτή στην επαρχία Αϊδινίου, στις ακτές του Αιγαίου.

Ένας τρίτος, ο Ιμπραήμ, στο παρελθόν μέλος του Λιμενικού του Καμερούν, κατάφερε να βγει ζωντανός στα τουρκικά παράλια στο Αϊδίνι, έζησε και διηγήθηκε το έγκλημα των ελληνικών αρχών στους δημοσιογράφους.

Ο 36χρονος Keita και ο 33χρονος Kouamou πήγαν στην περιοχή Basmane της Σμύρνης, ένα γνωστό σημείο για ανθρώπους που θέλουν να μπουν παράνομα στην Ευρώπη. Ήταν μεταξύ των 36 ανθρώπων που στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε μια λέμβο κοντά στο Κουσάντασι τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το σκάφος έφτασε στη βορειοανατολική ακτή της Σάμου γύρω στις 7 το πρωί. Λίγο μετά την άφιξη της λέμβου, μάρτυρες περιγράφουν ότι άκουσαν κάτι που έμοιαζε με πυροβολισμούς. Πανικόβλητοι, οι άνθρωποι στη λέμβο χωρίστηκαν, ανεβαίνοντας στο λοφώδες έδαφος για να κρυφτούν όπου μπορούσαν.

Οκτώ κατάφεραν να διαφύγουν στην ύπαιθρο, αλλά οι άλλοι 28, μεταξύ των οποίων ένα μωρό, μικρά παιδιά και μια έγκυος γυναίκα, συνελήφθησαν από τις αρχές. Εκείνο το απόγευμα, υποστηρίζεται ότι τους φόρτωσαν σε ένα σκάφος της ακτοφυλακής, τους οδήγησαν στη θάλασσα και τους έριξαν σε δύο σωσίβιες σχεδίες. Οι δύο σχεδίες παρελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή λίγες ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ανάμεσα τους γυναίκες με μικρά παιδιά και μωρά, τα οποία οι λιμενικοί τα πετούσαν στα liferaft «σα να πετούσαν σκουπίδι», σύμφωνα με τις μαρτυρίες. Τουλάχιστον τρεις χτυπήθηκαν σκληρά, με γροθιές στο πρόσωπο και στο στομάχι, ενώ τουλάχιστον μία γυναίκα υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο μέσα από τα ρούχα από αξιωματικούς που έψαχναν για λεφτά. Μιας ετοιμόγεννης έσπασαν τα νερά μέσα στο liferaft και γέννησε λίγο μετά τη διάσωσή τους από το τουρκικό λιμενικό.

Από τους υπόλοιπους οκτώ, οι τέσσερις κατέφυγαν στο ΚΥΤ. Οι άλλοι τέσσερις συνελήφθησαν. Μία από αυτές, την έπιασαν έξω από μοναστήρι της περιοχής, της έδωσαν ένα μπουκάλι νερό και την έριξαν στη θάλασσα, όπου τη διέσωσαν στις 17 Σεπτεμβρίου οι Τούρκοι λιμενικοί.

 

Η απάντηση των ελληνικών αρχών

Σε ανακοίνωσή τους, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές αναφέρουν: «Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές, ακολουθώντας αυστηρό πειθαρχικό νομικό πλαίσιο, ερευνούν κάθε πληροφορία που τους κοινοποιείται και αφορά υποτιθέμενα περιστατικά κακομεταχείρισης στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για μη διεκπεραιωμένες επιστροφές. απωθήσεις), προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινές και να αποφευχθούν παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον. Οι ισχυρισμοί περί παραβίασης της αρχής της μη επαναπροώθησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην πραγματικότητα υπονομεύουν το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας στις επιχειρησιακές παραμεθόριες περιοχές».

Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Οι πρακτικές που περιγράφονται και αποδίδονται σε επιχειρησιακά μέσα και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος δεν αντιστοιχούν στις επιχειρησιακές μας διαδικασίες για την αποτροπή μη επιτρεπόμενων συνοριακών διελεύσεων ή τη συναλλαγή με υπηκόους τρίτων χωρών κατά την επιτήρηση θαλάσσιων συνόρων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.