ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης σε Χάρις: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την τουρκική προκλητικότητα

21:22 - 19 Φεβ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης σε Χάρις: Κίνδυνος αποσταθεροποίησης από την τουρκική προκλητικότητα
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ανατολική Μεσόγειο έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, κατά τη διάρκεια της αποψινής τους (19/2) συνάντησης στο Μόναχο, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Όπως περιγράφουν κυβερνητικές πηγές, Μητσοτάκης και Χάρις συζήτησαν όλο το φάσμα της επικαιρότητας -που βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ- από τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και τη συνεργασία τους στον αμυντικό τομέα μέχρι και την ένταση στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Χάρις για την πρόθεσή του να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

Ακόμη, εξέτασαν τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA). Συζήτησαν ακόμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης την Καμάλα Χάρις για τα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Χάρις θεωρείται προπαρασκευαστική για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η οποία πιθανολογείται ότι θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη.

H συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το ιστορικό υψηλό, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σύμφωνα με την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:44 - 19 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.