ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη σύνοδος κορυφής για το Ουκρανικό-Η διπλή εκπροσώπηση του Μητσοτάκη

08:56 - 24 Φεβ 2022 | Πολιτική
Κρίσιμη σύνοδος κορυφής για το Ουκρανικό-Η διπλή εκπροσώπηση του Μητσοτάκη
Έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί απόψε (24/2) στις Βρυξέλλες, με την ρωσο-ουκρανική κρίση να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τις επόμενες ενέργειες της Ένωσης στο θέμα της Ουκρανίας και των κινήσεων της Ρωσίας.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης στις 21.00 ώρα Ελλάδος.

Η επιστολή - πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ

Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενότητα που επιδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδίως με την ταχεία έγκριση σήμερα του πακέτου κυρώσεων από το Συμβούλιο. Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας. Υπονομεύουν επίσης την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας» προσθέτει ο Σαρλ Μισέλ.

Υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και δράσεις. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας καλέσω σε έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως στις Βρυξέλλες και θα ξεκινήσει στις 20:00 (τοπική ώρα)».

«Θα ήθελα να συζητήσουμε:

-τις τελευταίες εξελίξεις·

-πώς προστατεύουμε τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

-πώς αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία, ιδίως θεωρώντας τη Ρωσία υπεύθυνη για τις ενέργειές της·

-πώς θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει η επιστολή.

Ο Μητσοτάκης θα εκπροσωπήσει την Κύπρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε χθες (23/2) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά την επικοινωνία τους ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μισέλ ότι βρίσκεται στο Ντουμπάι ενόψει της Διεθνούς Ημέρας της Κύπρου στην ΕΧΡΟ 2020, όπου θα είναι ομιλητής και σε διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο διοργανώνεται στο πλαίσιο της Μέρας της Κύπρου.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εκπροσωπηθεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο έχει έρθει ήδη σε σχετική συνεννόηση.

Το ελληνικό αίτημα για έκτακτα μέτρα στήριξης

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρουμανία, τονίστηκε η ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης ώστε οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, με τον Πρωθυπουργό να γνωστοποιεί την πρόθεσή του ότι θα θέσει θέμα έκτακτων μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη σύνοδο κορυφής.

«Βραχυπρόθεσμα είναι αναγκαίο να υπάρξουν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επιδοτούν. Για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ και το οποίο είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Θα το θέσω στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.