ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει εκλογές στην Ελλάδα

13:26 - 04 Μαρ 2022 | Πολιτική
Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει εκλογές στην Ελλάδα
Του Άγγελου Κωβαίου - Οικονομικές και πολιτικές ανατροπές στην Ελλάδα προκαλεί ήδη η πολεμική κρίση στην Ουκρανία, η οποία αλλάζει άρδην τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το κόστος της ενέργειας, η παράταση των πληθωριστικών πιέσεων, το ντόμινο των αντιδράσεων των αγορών, η αύξηση του κόστους δανεισμού και οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας για την στήριξη των εισοδημάτων, μοιραία αλλάζουν τα πάντα και επαναπροσδιορίζουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και την πορεία της οικονομίας εν γένει. 

 

Υπό αυτό το πρίσμα, η συζήτηση για τις εκλογές, τίθεται σε μία εντελώς διαφορετική βάση. 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το θέμα στη συνέντευξη του στον Alpha την Πέμπτη το βράδυ. Για μία ακόμη φορά διέψευσε το ενδεχόμενο, όμως ο τρόπος με τον οποίο το έκανε ήταν πολύ διαφορετικός, σε σχέση με τις αντίστοιχες αναφορές του του παρελθόντος. 

 

Ο διάλογος ήταν ο εξής: 

 

Αντώνης Σρόιτερ: «Οι πρόωρες εκλογές σε αυτή τη χώρα βάσει Συντάγματος γίνονται για σπουδαίο εθνικό ή οικονομικό λόγο. Έχουμε σπουδαίο εθνικό και έχουμε και σπουδαίο οικονομικό λόγο. Και ρωτάω αν σκέφτεστε, όχι άμεσα τώρα που οι φλόγες του πολέμου είναι σε εξέλιξη, αλλά αν σκέφτεστε μέσα σε αυτή την κατάσταση και υπό τις δραματικές αλλαγές και εξελίξεις που έχουμε να πάτε σε πρόωρες εκλογές για να έχουμε μια σταθερότερη κυβέρνηση, σταθερή κυβέρνηση, να αντιμετωπίσει αυτά τα οποία έχουμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μα έχουμε σταθερή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι σταθερή. Απολαμβάνει μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πιστεύω και μιας ευρύτερης αποδοχής της κοινωνίας, ασυνήθιστης θα έλεγα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, για μια κυβέρνηση που κυβερνά 30 μήνες. Δεν νομίζω ότι στην ιστορία της μεταπολίτευσης είχαμε κυβέρνηση η οποία να προηγείται τόσο του δεύτερου κόμματος, έχοντας περάσει και από τόσες δοκιμασίες.

 

Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο απολύτως, κ. Σρόιτερ, να αλλάξω το σκεπτικό μου. Πράγματι όμως το δίλημμα των εκλογών, όταν γίνουν στο τέλος της τετραετίας, θα είναι σταθερότητα ή περιπέτειες. Και πιστεύω ότι και η κρίση αυτή με τον τρόπο της, ήταν αποκαλυπτική για το πώς τοποθετούνται όλοι απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών. 

 

Παρότι διαμορφώθηκε ένα σχετικό πλαίσιο κάποιας συνεννόησης στη Βουλή, εγώ κράτησα την φράση του κ. Τσίπρα, ότι «εμείς είμαστε και με την Ανατολή και με τη Δύση και με το Βορρά και με το Νότο». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή.

 

Και δεν πρέπει να ξεχνάνε οι πολίτες ότι αν αυτή η κρίση είχε τύχει πριν από τέσσερα χρόνια, θα ήταν υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, ο οποίος σήμερα κάνει like στις αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας. Κατά συνέπεια, το ποιος θα διαχειρίζεται κρίσιμες εθνικές υποθέσεις σε έναν κόσμο εξαιρετικά ασταθή, ναι, θα αποτελέσει και αυτό ένα ζητούμενο των εκλογών, όταν θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

 

Αντώνης Σρόιτερ: «Κρατάω, λοιπόν, ότι παραμένετε απόλυτος ως προς την απόφαση σας να είναι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας».

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Καλώς το κρατάτε».

 

Μία εβδομάδα νωρίτερα, κατά τη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει μία δήλωση, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί πολλαπλώς: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως ότι είμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις». 

Αυτές οι οικονομικές επιπτώσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως το οικονομικό επιτελείο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και ότι οι εκκρεμότητες στην Ευρώπη, η άγνωστη διάρκεια και έκβαση του πολέμου και η πίεση των αγορών, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και τα συναρτώμεθα μακροοικονομικά μεγέθη, διαμορφώνουν ένα θολό τοπίο. 

 

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την πολιτική εκκρεμότητα ως προς την κυβερνησιμότητα μετά τις διπλές εκλογές, αλλά και την διαρκή δημοσκοπική υπεροχή της κυβέρνησης και την καλλιέργεια ηγετικού προφίλ από τον Πρωθυπουργό εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης, έχουν ενισχύσει πολύ την επιχειρηματολογία υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. 

 

Πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες επιμένουν μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα είναι υπό την παρούσα συγκυρία προς όφελος της χώρας και κατά τα όσα αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ο Πρωθυπουργός ακούει αυτήν την επιχειρηματολογία. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 04 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.