ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Κάντε εκλογές, λυτρώστε τον λαό από την ανικανότητά σας

17:05 - 11 Μαρ 2022 | Πολιτική
Τσίπρας: Κάντε εκλογές, λυτρώστε τον λαό από την ανικανότητά σας
Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με θέμα «Η αποτυχημένη διαχείριση, η υγειονομική τραγωδία και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ».

«Τις τελευταίες μέρες και ο κ. Πλεύρης και οι άλλοι υπουργοί δεν ασχολούνται καν με τα θέματα που απασχολούν τα υπουργεία τους. Ασχολούνται με το πού θα είναι υποψήφιοι και θα πώς θα οργανώσετε την προεκλογική σας εκστρατεία. Γιατί έχετε πάρει απόφαση να δραπετεύσετε. Ορίστε εκλογές, θέλετε το Μάιο; Κάντε τις νωρίτερα, ακόμα και το Μάρτιο.

Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Αλλάξτε τον δύο και τρεις φορές. Έτσι και αλλιώς, δεν θα μπορείτε να δώσετε μπόνους στο δεύτερο κόμμα. Γιατί είστε ήδη δεύτερο κόμμα.

Κάντε τώρα εκλογές. Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την ανικανότητα, την αναλγησία και την αλαζονεία σας», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

«Είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή», επανέλαβε πολλές φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για εγκληματική διαχείριση της πανδημίας τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και για ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκονται μπροστά τα νοικοκυριά εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης της ακρίβειας. 

«Είστε ατζαμήδες, ιδεοληπτικοί, επικίνδυνοι για τη χώρα» τόνισε. Κατηγόρησε τα μέλη της κυβέρνησης ότι παρακολουθούν «ως τροχονόμοι τα καρτέλ στον τομέα ενέργειας να έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη».

«Αρνείστε συστηματικά εδώ και μήνες - όταν το ζητάω από τη ΔΕΘ - να μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Γιατί; Καταψηφίσατε την τροπολογία που φέραμε για τον ΕΦΚ και μας λέτε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αλήθεια;» σημείωσε, θυμίζοντας ότι η ΕΕ δεν μας ελέγχει για πλεονάσματα και ότι 18 χώρες στην ΕΕ μείωσαν ΕΦΚ για όσο διαρκεί η κρίση. «Τι περιμένετε εσείς;», διερωτήθηκε και χαρακτήρισε θράσος την αιτιολογία που προβάλλουν υπουργοί ότι αν μειωνόταν ο ΕΦΚ θα ευνοούνταν όσοι έχουν Καγιέν. «Σε ποιους τα λέτε αυτά;» είπε με έμφαση.

Ακόμα, επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης για βίαιη διακοπή της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και για εμμονή στη μη χρησιμοποίησή τους, την ώρα της κρίσης, την ώρα που και η ΕΕ προτρέπει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Τα ίδια κάνατε και στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, σπεύσατε για διάλυση και ιδιωτικοποίηση» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι το νικέλιο σήμερα έχει ανέβει στις 81 χιλιάδες δολάρια ο τόνος.

«Είναι λάθος να θεωρούμε ότι είμαστε μια χαρά με 50-60 νεκρούς τη μέρα»

Αναφορικά με την πανδημία, έκανε λόγο για χείριστη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. Την κατηγόρησε δε για ιδεοληπτική νεοφιλελεύθερη εμμονή, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Το μόνο σχέδιο που έχετε για την μετά Covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ακόμα: «Είναι λάθος να συνηθίσουμε την απώλεια, να θεωρούμε ότι είμαστε μια χαρά με 50-60 νεκρούς τη μέρα. Το πιο εξοργιστικό από όλα είναι ότι ήρθατε κ. Πλεύρη να πείτε ότι τα κάνατε όλα καλά. Θα περίμενε κανείς με 12.733 απώλειες σε έξι μήνες να έχετε πιο χαμηλά τη μπάλα κ. Πλεύρη.

Στους τελευταίους 6 μήνες με αυτόν τον τρομακτικό αριθμό απωλειών έχουμε συντριπτικές συγκρίσεις με άλλες χώρες της ΕΕ. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ξεπεράσει σε θανάτους ανά εκατ. πληθυσμού χώρες που βίωσαν με ιδιαίτερη ένταση την πανδημία., όπως η Ιταλία με το Μπέργκαμο, η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία.

Πώς είναι δυνατόν να είμαστε διαρκώς πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατ. κατοίκων και να έχετε το θράσος να λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα λογοδοτήσει κανένας για αυτή την εξέλιξη; Θα αναζητήσουμε την αιτία της χείριστης εξέλιξης της πανδημίας και των θανάτων στη χώρα μας;

Η περίφημη μελέτη Λύτρα - Τσιόδρα που αποτυπώνεται 62,5% θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας μας, ενώ στην ΕΕ κυμαίνεται από 25 ως 35%. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί αυτή η τρομακτική διαφορά; Ή σας ενδιαφέρει να λέτε τα πήγαμε καλά με 26.400 ανθρώπους που χάθηκαν;».

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 11 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.