ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκυλακάκης: Χαμηλότερη ανάπτυξη, αλλά όχι ύφεση το 2022

19:34 - 28 Μαρ 2022 | Πολιτική
Σκυλακάκης: Χαμηλότερη ανάπτυξη, αλλά όχι ύφεση το 2022
Χαμηλότερη ανάπτυξη για το επόμενο διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος πάντως, επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει ύφεση.

Στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του Βασίλη Κεγκέρογλου από το ΚΙΝ.ΑΛ. ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η ζημία από τον πόλεμο θα έχει επίπτωση στο ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα και θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, παρατηρείται εξαπλασιασμός των τιμών του φυσικού αερίου και σοβαρές αυξήσεις σε πετρέλαιο και δημητριακά. Το α' δίμηνο του 2022 υπήρξαν λιγότερα έσοδα από φόρους καυσίμων, καθώς η αύξηση στο ΦΠΑ αντισταθμίστηκε από την μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πάντως ότι η πολιτεία θα συνεχίσει να βοηθάει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και σημείωσε ότι οριζόντιες παρεμβάσεις όπως μείωση στον ΕΦΚ έχουν τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και στο τέλος αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη έχουν και μικρότερο όφελος.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτηση του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι στην Σύνοδο των Βρυξελλών δεν κατάφερε η κυβέρνηση να πετύχει κάποια ουσιαστική απόφαση για την χώρα.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. «η μείωση του ΕΦΚ είναι ένα στοχευμένο κι όχι ένα οριζόντιο μέτρο».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.