ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριαντόπουλος: Η λύση είναι η πρόληψη-Να διευρυνθεί η περίμετρος κάλυψης

19:01 - 07 Απρ 2022 | Πολιτική
Τριαντόπουλος: Η λύση είναι η πρόληψη-Να διευρυνθεί η περίμετρος κάλυψης
Στην αναζήτησή του νέου ρόλου του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. ως προς τις δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές σαν συνέπειες και της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισήμανε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο δημοσιονομικό κόστος μιας και οι φυσικές καταστροφές έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να συμβούν, ενώ σημείωσε: «Γίνεται μια σειρά από παρεμβάσεις για επιδιορθώσεις μετά από καταστροφές. Σε κάθε περιοχή προχωράμε σε μέτρα στήριξης ανάλογα με την περίπτωση. Έχουμε από το μηδέν να διαμορφώσουμε ένα σχήμα ενίσχυσης για τα επόμενα χρόνια απέναντι σε όσους δουλεύουν σε σχετικά επαγγέλματα, όπως λ.χ. για τους εργαζόμενους στα δάση. Έως τώρα το δημοσιονομικό κόστος έχει φτάσει στα 750 εκατ. ευρώ. Αν μιλήσουμε για τους σεισμούς, περιλαμβάνονται όλα τα συστατικά μιας κρατικής αρωγής, τα οποία χαρτογραφούνται για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να έχουμε μια καλή εικόνα για τη διεκδίκηση αυτών».

Αποσαφήνισε δε, ότι τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί είναι εθνικοί πόροι. «Το κομμάτι αυτό των πόρων είναι αρκετά υψηλό για να μπορέσουμε να πούμε ότι το καλύπτουμε μόνοι. Ακόμα κι αν τα δώσουμε, εξάλλου, δεν αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές που έγιναν. Οπότε η λύση είναι η πρόληψη. Πρέπει, επιπλέον, να διευρυνθεί η περίμετρος κάλυψης».

Για την πρόληψη, ειδικότερα, αναφέρθηκε στο κόστος της συντήρησης, φέρνοντας ως παράδειγμα μια γέφυρα. Όπως είπε το κόστος εκεί είναι πολύ μικρότερο από το να κατασκευαστεί εκ νέου. «Όσον αφορά στις δομές και τα δίκτυα, λοιπόν, θα πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα της συντήρησης ώστε τα έργα να είναι ανθεκτικότερα».

Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση, είπε χαρακτηριστικά ότι με την έλευση της «χτύπησε η καμπάνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ορίσουν τη συνέχεια» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, αναφέρθηκε στις φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ως απειλές για το περιβάλλον, ωστόσο, όπως είπε: «Υπάρχει και το οικονομικό σκέλος και επιβαρύνονται τα δημοσιονομικά συνολικά οπότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων για τις φυσικές καταστροφές από το 2016, το 2021 έφτασε στα 3,82 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος όρισε ως τρίπτυχο ενεργειών τα: «πεδίο παρέμβασης - διαδικασίες - τρόπος υπολογισμού». Σημείωσε δε, μεταξύ άλλων: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης στην πραγματικότητα με βάση τον ορισμό του καλύπτει κυρίως μεγάλες καταστροφές. Η Ε.Ε. εξελίσσεται με άλλους ρυθμούς, ωστόσο συμβαίνουν πράγματα που κάνουν ενέργειες να κινούνται ταχύτερα. Η κλιματική κρίση είναι το πεδίο στο οποίο κατεξοχήν απαιτείται να λάβουμε δράση».

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, επισήμανε ότι οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η εκτίμηση είναι να προχωρήσουμε στην ελαχιστοποίηση της ευπάθειας για να δουλεύουμε περισσότερο στα μέτρα της πρόληψης και όχι των αποζημιώσεων. Πρέπει να δουλέψουμε στην πρόληψη. Δεν μπορεί το ίδιο το Ταμείο Αλληλεγγύης να είναι ένα “χάπι” για όλα. Πρέπει να περικοπεί η γραφειοκρατία. Πρέπει να δοθεί έμφαση στις περιοχές - λ.χ. τις σεισμογενείς. Για μένα η λύση είναι οι συνέργειες. Να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Έχει σημασία να υπερβούμε τις προσδοκίες που έχουμε θέσει και αφορούν στο 3% ετησίως, ως προς την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».

Η ίδια πρότεινε να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με προληπτικές κινήσεις. «Η ανθεκτικότητα των κτιρίων, πέραν της ενεργειακή τους αναβάθμισης, είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, επίσης» είπε, τονίζοντας ότι πρέπει τα έργα να έχουν μια μορφή συμπληρωματικότητας με τις υποδομές.

Κατέληξε λέγοντας: «Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση και στην ανάπτυξη της έρευνας. Θέλουμε πολλή φθηνή και πράσινη ενέργεια. Πρέπει να πεισθούν όμως οι πολίτες κι αυτό απαιτεί δημόσια αποδοχή. Η δημόσια αποδοχή είναι το «κλειδί» για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Στην κλιματική κρίση «παρούσα» στη ζωή μας το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε στην εισαγωγή της η δημοσιογράφος και εκδότρια, Βιβή Τιντσίνη, η οποία συντόνισε τη συζήτηση. «Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Έχει κομβική σημασία ο ρόλος του ταμείου αλληλεγγύης της Ε.Ε.» σημείωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.