ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανδρουλάκης: Κύριο στοιχείο της Τουρκίας η απουσία κράτους δικαίου

15:20 - 26 Απρ 2022 | Πολιτική
Ανδρουλάκης: Κύριο στοιχείο της Τουρκίας η απουσία κράτους δικαίου
Παρά τους όποιους τακτικισμούς, η απουσία κάθε έννοιας κράτους δικαίου και η επιθυμία επιστροφής σε ένα δήθεν "αυτοκρατορικό" παρελθόν, παραμένουν κύρια στοιχεία της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης, σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή την είδηση για τη χθεσινή (25/4) καταδίκη του Οσμάν Καβαλά από τουρκικό δικαστήριο.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρει:

"Μία ημέρα πριν από την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουρουγουάη, όταν η αυτοκινητοπομπή του πέρασε μπροστά από Αρμένιους διαδηλωτές, από το παράθυρο και για να τους προκαλέσει, έκανε με το χέρι του το σήμα της εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης των "Γκρίζων Λύκων" που σε χώρες όπως η Γαλλία έχουν απαγορευθεί, λόγω των βίαιων επιθέσεων που έχουν διαπράξει.

Εχθές, δυο μόλις μέρες μετά, τουρκικό Δικαστήριο καταδίκασε τον ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία Οσμάν Καβαλά, σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς το δικαίωμα πρόωρης αποφυλάκισης με την κατηγορία ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο Οσμάν Καβαλά, βρίσκεται προφυλακισμένος από το 2017. Το 2020 είχε αθωωθεί για την υποκίνηση των διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί, όμως κατηγορήθηκε εκ νέου από τις τουρκικές αρχές ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, με αποτέλεσμα να μη φύγει ποτέ από τη φυλακή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει ήδη δυο φορές την Τουρκία για την πολυετή προφυλάκισή του χωρίς δίκη. Το 2021 μάλιστα, δέκα Πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών, είχαν ζητήσει με κοινή τους επιστολή την αποφυλάκισή του, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να απειλεί να τους απελάσει.

Τα δύο αυτά πολύ πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν ότι παρά τους όποιους τακτικισμούς, η απουσία κάθε έννοιας κράτους δικαίου, ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ο περιορισμός των ελευθεριών, ο αμετανόητος αναθεωρητισμός, και η επιθυμία επιστροφής σε ένα δήθεν "αυτοκρατορικό" παρελθόν, παραμένουν κύρια στοιχεία της πολιτικής της τουρκικής κυβέρνησης

Υπάρχουν όμως χώρες που ακόμα και τώρα, στο βωμό οικονομικών συμφερόντων συνεχίζουν να κάνουν ότι δεν βλέπουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Δυστυχώς όπως αποδεικνύουν και τα τραγικά γεγονότα στην καρδιά της Ευρώπης, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, με καταστροφικά αποτελέσματα”.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.