ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φάμελλος: Η ρήτρα Μητσοτάκη φέρνει και λουκέτα Μητσοτάκη στην αγορά

19:00 - 10 Μαϊ 2022 | Πολιτική
Φάμελλος: Η ρήτρα Μητσοτάκη φέρνει και λουκέτα Μητσοτάκη στην αγορά
«Το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη και οι δηλώσεις των Υπουργών του, την προηγούμενη εβδομάδα, επιβεβαίωσαν ότι εδώ και 9 μήνες τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται μία ακραία λεηλασία του εισοδήματός τους, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης», σημείωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, με κύριο θέμα την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις εντολές διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των υπέρογκων χρεώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο Σ.Φάμελλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για δύο ακόμη μήνες θα συνεχιστεί η επιδότηση των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χρήματα των πολιτών, ενώ θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν λογαριασμούς-ηλεκτροσόκ, και ότι δεν θα επιτευχθεί η δέσμευση του κ. Μητσοτάκη το Σεπτέμβριο του 2021 για κάλυψη του 80% των αυξήσεων για όλους τους καταναλωτές. «Όσον αφορά στα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ακόμη κάνει την άσκηση, ενώ η ελληνική κοινωνία πληρώνει. Εμείς ζητήσαμε σήμερα να κατατεθεί το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη Βουλή, άμεσα, πριν από την ακρόαση του Προέδρου της ΡΑΕ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την Πέμπτη, 12.05.2022. Γνωρίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία υπάρχουν εδώ και μήνες και είναι απαράδεκτο να γίνονται αλχημείες και μαγειρέματα για να παρουσιαστούν χαμηλότερα τα υπερκέρδη», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος.

Ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 είχε πάρει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα, ενώ είχε επισημάνει ήδη από τον Ιούλιο του 2021 ότι η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τη ΔΕΗ, στις 05.08.2021, θα οδηγούσε σε ακραία ακρίβεια. «Η ρήτρα Μητσοτάκη εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021 από τη ΔΕΗ. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν ρήτρες αναπροσαρμογής σε εναλλακτικούς παρόχους, αλλά όχι στη ΔΕΗ, ενώ γίνονταν και έλεγχοι από τη ΡΑΕ. Η τιμή του ρεύματος μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 12%, ο ΦΠΑ στην ενέργεια μειώθηκε από 13% σε 6%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση όμως δεν είχε τίποτα να πει για τον κίνδυνο των ρευματοκοπών όταν υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εντολές λόγω της ρήτρας Μητσοτάκη», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ήδη για το 2022 εν μέσω τρομακτικών αυξήσεων, έχουμε διπλάσιο αριθμό εντολών αποκοπής από την αντίστοιχη περίοδο 2017-2018. «Επί ΣΥΡΙΖΑ, και εν μέσω μνημονίων, η ενεργειακή πολιτική είχε στο επίκεντρό της την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Για κάθε 5 ρευματοκοπές είχαμε 4 επανασυνδέσεις, χαμηλότερο κόστος ρεύματος, αναμόρφωση και ενίσχυση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Σήμερα, λέτε στους πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ότι θα τους κόψετε το ρεύμα; Επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τη ρήτρα Μητσοτάκη, την οποία λέτε ότι θα αναστείλετε τον Ιούλιο; Δηλαδή αναγνωρίζετε το πρόβλημα που έχετε δημιουργήσει αλλά λέτε να κοπεί το ρεύμα;» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την αναστολή των ρευματοκοπών έως ότου υπάρξει ριζική αναμόρφωση του πλαισίου της ρήτρας αναπροσαρμογής και σε σχέση με τα υπερκέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς «Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν. Υπάρχει θέμα βιωσιμότητας της κοινωνίας και της οικονομίας, χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία για να λυθεί και η τροπολογία αποτελεί αυτή τη λύση».

«Εφόσον δεν συμφωνείτε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πρέπει να φέρετε κάποια άλλη. Όμως ο κ. Μητσοτάκης πρακτικά επιμένει για τους επόμενους δύο μήνες να πληρώνονται και τα υπερκέρδη και τα ουρανοκατέβατα, να θησαυρίζει το καρτέλ ενέργειας και να έρχονται υψηλοί λογαριασμοί, αλλά δεν λέει τίποτα για τις ρευματοκοπές. Τελικά, η μόνη λύση που έχει η κυβέρνηση είναι τα γαλάζια golden boys, με μπόνους, χλιδή, βίλες και δώρα-μετοχές που φτάνουν τα 16 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι η απάντηση στα νοικοκυριά που βλέπουν λογαριασμούς της τάξης των 1.000 ευρώ, και στα λουκέτα στην εστίαση, στην αναψυχή, στις βιοτεχνίες από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν έχουμε, λοιπόν, μόνο «ρήτρα Μητσοτάκη», θα έχουμε πλέον και «λουκέτα Μητσοτάκη», σημείωσε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας την τοποθέτησή του.​

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.