ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Παπούλιας: Να τηρήσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ

19:05 - 04 Οκτ 2007 | Πολιτική
Μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από την Ξάνθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας καλώντας την να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους την Ευρωπαϊκή Ένωση σεβόμενη τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων που διαμένουν στη γειτονική χώρα. Ο κ. Παπούλιας μετέβη σήμερα στην Ξάνθη προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό των Ελευθερίων της πόλης και να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, μίλησε για τη γεωγραφική θέση της Θράκης, η οποία την ορίζει ως παράγοντα αναβάθμισης της περιοχής ενώ τη χαρακτήρισε «πύλη και γέφυρα της χώρας τόσο προς την Ανατολή όσο και προς τη Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στους Έλληνες μουσουλμάνους σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες, «όχι μόνο γιατί τη δεσμεύει η υπογραφή της, αλλά γιατί πιστεύει σε ένα σύστημα αρχών, μεταξύ των οποίων κυριαρχούν οι ιδέες της δικαιοσύνης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισοπολιτείας».

Παρουσία των τοπικών αρχών της Ξάνθης και του τοπικού μουφτή, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι η ένταξη των Ελλήνων μουσουλμάνων στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και σε μια σύγχρονη παιδεία «αποτελούσαν στοιχεία ωριμότητας ώστε να περάσουμε σε μια νέα εποχή ευημερίας για όλους. Εδώ ακριβώς εντάσσονται η αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας, ανεξαρτήτως θρησκεύματος».

Τέλος, ο κ. Παπούλιας, πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε, ότι η Τουρκία, επιθυμώντας την ευρωπαϊκή ένταξη, αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Έλληνες που έχουν απομείνει εκεί καθώς και στο σεβασμό των θρησκευτικών δικαιωμάτων του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου». Παράλληλα, ο Κ.Παπούλιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης τονίζοντας ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει, «με ό,τι αυτό προϋποθέτει».

Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία της πόλης και αμέσως μετά παρακολούθησε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.