ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Η ατζέντα

10:22 - 15 Μαϊ 2022 | Πολιτική
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Η ατζέντα
Ιδιαίτερης βαρύτητας, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο, κρίνεται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ συνοδευόμενος από πολυπληθή κυβερνητική αποστολή και στην ατζέντα της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, περιλαμβάνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και τα ελληνοτουρκικά, η διμερής συνεργασία και οι επενδύσεις.

Επί τάπητος θα βρεθούν και θέματα αμυντικής συνεργασίας, μετά και την επικύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βουλή.

Πέραν της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναμένεται να υπάρξει και μια διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν επτά μέλη από κάθε αντιπροσωπεία.

Μάλιστα, την Τρίτη (17/5) ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο, στην κοινή Ολομέλεια Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σημαντική σε πολλά επίπεδα η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία εταίροι και σύμμαχοι αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως αξιόπιστο και συνεπή εταίρο, παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή σε μια εποχή αστάθειας και αβεβαιότητας, μία Ελλάδα ισχυρή, αποφασιστική, σταθερή στις θέσεις της.

Μάλιστα, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, επισφραγίζεται και με την προ ολίγων ημερών ψήφιση της τροποποίησης της MDCA (Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ).

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας, κάτι, που ο πρωθυπουργός θα αναδείξει σε όλες του τις επαφές -επίσημες και ανεπίσημες- που θα έχει αύριο και μεθαύριο στην Ουάσιγκτον.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επίσκεψη ουσίας αλλά και ευρύτερου συμβολισμού των ιστορικών δεσμών Ελλάδας-ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ορόσημο, που λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν κατέστη δυνατό να εορταστεί το 2021 ούτε από τον Λευκό Οίκο, ούτε από το Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά η πανδημία άλλαξε τους σχεδιασμούς, όπως μαρτυρούν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:12 - 15 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.