ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καθαρές θέσεις» Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό (video)

19:02 - 17 Μαϊ 2022 | Πολιτική
«Καθαρές θέσεις» Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό (video)
Αιχμηρές αναφορές για τη στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και ξεκάθαρη θέση πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, περιλάμβανε μεταξύ άλλων η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κονγκρέσο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος για διάλογο, αλλά ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι υπεπτήσεις στο Αιγαίο.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς της χώρας μας με τις ΗΠΑ, που συντάσσονται και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος» είπε και πρόσθεσε πως τα σχέδια της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να ανατραπούν.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού κάλυψε μεγάλο εύρος θεμάτων, ανάμεσα στα οποία ήταν και το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

"Κάθε φορά που έρχομαι στην Ουάσιγκτον αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική στα κτήρια θυμίζει τον Παρθενώνα πριν κλαπούν τα μάρμαρα από τον λόρδο έγινε", επισήμανε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

"Η γέννηση της Δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα δημιούργησε μια έκρηξη του πνεύματος, στην φιλοσοφία και στην τέχνη. Επηρέασε την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες και οι ΗΠΑ ήταν από τις χώρες που στηρίχθηκαν σε αυτά τα θεμέλια.

Πέρυσι γιορτάσαμε εμείς 200 χρόνια από τον δικό μας πόλεμο Ανεξαρτησίας. Ηταν οι Ελληνες που αυτή τη φορά πήραν έμπνευση από τις ΗΠΑ. Από τη μακρινή Πελοπόννησο στάλθηκε αίτημα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Ουκρανία

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μάλιστα και παραλληλισμό της ελληνικής επανάστασης με την αντίσταση της Ουκρανίας στους Ρώσους. Συνέκρινε μάλιστα την έξοδο του Μεσολογγίου με την πολιορκία στη Μαριούπολη. 

Επιστρέφοντας στους δεσμούς με τις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως "Οι δυο χώρες μας ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί δυο Παγκόσμιους Πολέμους. Ζήσαμε εμφύλιους αλλά βγήκαμε από τις κρίσεις ισχυρότεροι.

Ο κόσμος άλλαξε τους τελευταίους μήνες αλλά τα σημάδια ήταν μαζί μας για δεκαετίες. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πιστέψαμε ότι η Ευρώπη βρήκε το δρόμο προς την Ειρήνη και με την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κανένας δεν θα απειλούσε μια άλλη χώρα.

Δεν είδαμε τα σημάδια με τις κινήσεις της Ρωσίας στη Συρία και την Κριμαία. Βλέπουμε την τραγωδία που εξελίσσεται στην Ουκρανία. 

Θα είμαι ξεκάθαρος: Δεν έχουμε κάτι με το ρωσικό λαό που μας ενώνουμε πολλά. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε αδιάφοροι σε μια μάχη που θυμίζει τόσο πολύ αυτές που δώσαμε εμείς, τόνισε εισπράττοντας ηχηρό χειροκρότημα. 

Επιλέξαμε πλευρά: σταθήκαμε στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν, τόνισε συμπληρώνοντας ότι «δεν θα πετύχει, δεν πρέπει να πετύχει». Εξήγησε ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα σε όλους τους πιθανούς οπαδούς ότι ο αναθεωρητισμός δεν θα περάσει".

Ελληνοτουρκικά- Κυπριακό

Ο κ. Μητσοτάκης έκανα αναφορά και στο Κυπριακό, υπενθυμίζοντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. «Πρέπει να υπάρξει με βάση το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν θα δεχτούμε ποτέ λύση δυο κρατών στη χώρα», ξεκαθάρισε.

Στη συνέχεια άφησε αιχμές για τη στάση της Τουρκίας και υπογράμμισε: «Θέλω να είμαι καθαρός: Δεν θα δεχτούμε προκλήσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό αφορά και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας που πρέπει να σταματήσουν αμέσως. 

Το τελευταίο που χρειάζεται τώρα το ΝΑΤΟ είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη Νότια Πτέρυγα. Θέλω να το σκεφτείτε όταν λαμβάνετε αποφάσεις για αμυντικά θέματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα καθώς και στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη. Ως προς την τελευταία αναφέρθηκε στη σημασία της για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και τόνισε πως η χώρα μας μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόζι. «Είναι τιμή να καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Καπιτώλιο. Η Ελλάδα, τόνισε, είναι πηγή δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα, πηγή έμπνευσής μας για τα θεμέλια της χώρας μας». «Το ίδιο κάνουμε και σήμερα με ευγνωμοσύνη μέσα από τη φιλιά μας στο ΝΑΤΟ, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας στην βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων, στη μάχη κόντρα στην covid και για το κλίμα», ανέφερε και προσέθεσε: «Όπως πάντα μου αρέσει να λέω, μάθαμε από τους Έλληνες, οι Έλληνες έμαθαν από εμάς και τώρα είμαστε μαζί σαν δημοκρατικά έθνη».

«Αυτούς τους δυο αιώνες οι χώρες μας τραβούν παράλληλους δρόμους, στην ίδια πλευρά στους παγκόσμιους πολέμους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ.

«Είναι μεγάλο προνόμιο για μένα να μιλήσω στο Κογκρέσο και να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση. Αλλά να μιλήσω και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία μας. Και πάλι ευχαριστώ εκ μέρους του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Η κυρία Πελόζι συμπλήρωσε πως «σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας» και «τι καλύτερο από το να απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Τελευταία τροποποίηση στις 19:57 - 17 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.