ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επαφές ΥΠΕΝ με Κομισιόν για το... φρένο στη ρήτρα αναπροσαρμογής

08:56 - 23 Μαϊ 2022 | Πολιτική
Επαφές ΥΠΕΝ με Κομισιόν για το... φρένο στη ρήτρα αναπροσαρμογής
Δια ζώσης σήμερα θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου για το νέο μηχανισμό παρέμβασης στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, που ουσιαστικά καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας DG ENERGY της Κομισιόν. Ο μηχανισμός αναμένεται με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες να ισχύσει από την 1η Ιουλίου και δεν απαιτεί εγκρίσεις, όπως έχει αναφερθεί, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά απλές γνωστοποιήσεις.

Ήδη, πριν από τις σημερινές επαφές, έχουν γίνει συζητήσεις εξ αποστασεως και δε διαφαίνεται να υπάρχουν σοβαρά εμπόδια, με βάση πάντα το ΥΠΕΝ. 

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με συνέντευξη του στο Blue Sky  εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων με την Κομισιόν.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος μηχανισμός απορρόφησης των αυξήσεων των λογαριασμών του ρεύματος, να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα περιλαμβάνει πλαφόν τόσο στη χονδρική, όσο και στη λιανική αγορά.

Όπως είχε πει έχουν ήδη γίνει τεχνικές συζητήσεις με την Κομισιόν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενώ και ο ίδιος έχει μιλήσει για το θέμα με την γενική διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τόνισε ότι από τις συζητήσεις αυτές φαίνεται πως ο μηχανισμός που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση είναι σύμφωνος με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και με τους κανόνες της κοινής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι πολύ γρήγορα θα πάρουμε την απαιτούμενη έγκριση ώστε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση από 1η Ιουλίου»

Τροπολογία

Σε ότι αφορά το ζήτημα της φορολόγησης των υπερεσόδων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας, ο κ. Σκρέκας είχε σημειώσει ότι εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας, όπως αυτά καταγράφησαν στο πόρισμα της ΡΑΕ. Ουσιαστικά αναμένεται με τροπολογία στον Κλιματικό Νόμο, που είναι ήδη σε κοινοβουλευτική διαδικασία, να ενταχθεί η σχετική ρύθμιση.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 10:10 - 23 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.