ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: Οι στόχοι για επενδύσεις, εξαγωγές

12:32 - 26 Μαϊ 2022 | Πολιτική
Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας: Οι στόχοι για επενδύσεις, εξαγωγές
Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας 2022 παρουσίασε την Πέμπτη (26/5) ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Στην ομιλία του ανέφερε αρχικά πως «το Σχέδιο είναι Εθνικό αφού η εξωστρέφεια μάς αφορά όλους  Η αυξημένη εξωστρέφεια φέρνει ανάπτυξη και αυτή, προφανώς, αγγίζει, άμεσα και έμμεσα, τους πάντες».

Πρόσθεσε πως «το Σχέδιο είναι Στρατηγικό αφού συνδυάζει τους στόχους για τους οποίους αγωνιζόμαστε και τέλος είναι Σχέδιο επειδή πρόκειται για ένα πόνημα που καταρτίζεται επί χάρτου μετά από πολλή εργασία, και αποτελεί την περίληψη των κινήσεων και δραστηριοτήτων που καλούμαστε να υλοποιήσουμε στο πλαίσιο της εξωστρέφειας. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Σχεδίου είναι ότι καταγράφονται οι στόχοι σε κάθε γεωγραφική περιοχή του κόσμου και σε κάθε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. Με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, για μετρήσιμα αποτελέσματα.  Με 669 δράσεις σε Δυτικά Βαλκάνια, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Βόρεια Αμερική, Κεντρική και Νότια Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία. Κυριολεκτικά, σε όλον τον κόσμο. Στους τομείς των διμερών σχέσεων, των πολυμερών σχέσεων, των εξαγωγών, της  προσέλκυσης επενδύσεων και της αναπτυξιακής συνεργασίας».

Η εξωστρέφεια της χώρας αναδεικνύεται όπως είπε από τις εξαγωγές, που αυξήθηκαν κατά 29,5% το προηγούμενο έτος και πρόσθεσε:

«Δεύτερος μετρήσιμος άξονας της εξωστρέφειας είναι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: παρά την πανδημία, το 2021 θα είναι μια χρονιά που θα θυμόμαστε, αφού στην πατρίδα μας, έφτασαν κολοσσιαίες επενδύσεις από οικονομικούς γίγαντες της παγκόσμιας αγοράς: Pfizer, Microsoft, Facebook/Meta, Google, Amazon, Volkswagen, JP Morgan και άλλες συνέβαλλαν στο να σημειωθούν οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων από το έτος 2002.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας είχαμε 4,85 δις ευρώ σε επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν συγκριθούν με το 2019, τη χρονιά πριν τη πανδημία, οι ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ σε σχέση με την πρώτη πανδημική χρονιά, το 2020 με 2,81 δις ευρώ επενδύσεις, η αύξηση είναι της τάξης του 72,3%! Οι τομείς των επενδύσεων καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα, από τις επενδύσεις στον τουρισμό, την ενέργεια, τα παγκόσμια κέντρα παροχής υπηρεσιών, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μέχρι τα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τις οπτικο-ακουστικές παραγωγές».

Συνέχισε πως στόχος είναι πλέον η αύξηση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων σε 4% επί του ΑΕΠ και των εξαγωγών σε 48% επί του ΑΕΠ έως το 2023.

Τέλος, υπογράμμισε πως ως τρίτος δείκτης μέτρησης της εξωστρέφειας υπάρχει η ‘εικόνα της χώρας’ στο εξωτερικό, το country brand, ένα μέγεθος που μετριέται από πολλούς επιμέρους δείκτες και με διαφορετικούς τρόπους... Ένα είναι βέβαιο και απολύτως ξεκάθαρο, πάντως.  Η εικόνα της Ελλάδας έχει παρουσιάσει θεαματική βελτίωση. Σε μελέτη που βασίστηκε σε 10.800 δημοσιεύματα ελληνικού ενδιαφέροντος των 50 μεγαλύτερων και διεθνούς εμβέλειας ΜΜΕ των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του κοινοτικού τύπου στις Βρυξέλλες, υπήρξε σαφέστατη θετική αντιστροφή του κλίματος για τη χώρα, μια σημαντικότατη διαφοροποίηση με θετικό πρόσημο 9,2 ποσοστιαίων μονάδων.  Για να μην αναφερθώ στην ετήσια έκθεση EY, που τοποθετεί την Ελλάδα στους 10 πιο ελκυστικούς ενενδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Οι θετικές αναφορές βρίσκονται πλέον παντού και θα μπορούσα να γράψω μια ολόκληρη ομιλία μόνο για αυτό το θέμα...

Κλείνοντας, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στον πόλεμο και το κατά πόσο επηρεάζει τους στόχους του Σχεδίου:

«Θα ήμουν εκτός τόπου και χρόνου αν δεν αναφερόμουν στα λυπηρά γεγονότα που συνεχίζουν να διαδραματίζονται στην Ουκρανία και που ασφαλώς παρακολουθούμε όλοι με αγωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα αυτή γεωπολιτική αναταραχή θα έχει οικονομικές επιπτώσεις. Αναδεικνύεται, με τον πιο σκληρό τρόπο δυστυχώς, πόσο σημαντική είναι η οικονομική ευρωστία που καλείται να έχει κάθε κράτος σε έναν κόσμο ολοένα και πιο περίπλοκο, με ολοένα και περισσότερες προκλήσεις. Αποδεικνύεται πόσο σωστή ήταν η επιλογή αυτής της κυβέρνησης να δώσει τόση έμφαση, να καταβάλλει τόση προσπάθεια, στο πεδίο της οικονομικής διπλωματίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.