ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μανάτος: Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία

21:52 - 17 Ιουν 2022 | Πολιτική
Μανάτος: Προσπαθούμε να αποτρέψουμε την πώληση F-16 στην Τουρκία
Για τις προσπάθειες που γίνονται για την αποτροπή των τουρκικών προκλητικών ενεργειών, μίλησε στον ΣΚΑΪ ένας από τους πιο ισχυρούς εκπροσώπους του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, ο Μάικ Μανάτος.

Ο κ. Μανάτος μίλησε και για τη σημασία της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο που προέκυψε και από μια μακρόχρονη προσπάθεια που κατέβαλαν ελληνοαμερικανικές οργανώσεις.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Υπάρχει μια κλιμάκωση, μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες. Αναρωτιέμαι αν σας απασχολεί μια πιθανή κλιμάκωση ή ένα επεισόδιο στο Αιγαίο;

Μάικ Μανάτος: Ανησυχούμε πολύ. Ανησυχούμε πολύ. Ωστόσο, και πάλι, εξαιτίας αυτού του Προέδρου και λόγω της παρουσίας ανθρώπων όπως ο υπουργός Εξωτερικών και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας που βρίσκονται στο περιβάλλον του Μπάιντεν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είμαι πεπεισμένος καθώς είχα επαφές με τους ανθρώπους που έχουν ρόλο, πως έχουν γίνει προληπτικές ενέργειες, αντί οι άνθρωποι αυτοί να περιμένουν να συμβεί κάτι. Νομίζω ότι συζητούν πιθανά σενάρια για το ποια θα ήταν η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών, πώς μπορούν να αποκλιμακώσουν και να στηρίξουν τον πολύ σημαντικό σύμμαχό μας, την Ελλάδα, στην περιοχή και να τους προστατέψουν με όποιον τρόπο χρειαστεί.

Ερώτηση: Και όσον αφορά το εμπάργκο όπλων στα F-16 και τα F-35 που έθεσε το Κογκρέσο. Βλέπετε κάποια ευκαιρία ώστε το Κογκρέσο να άρει αυτό το εμπάργκο; Ή πιστεύετε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε έναν δρόμο από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει; 

Μάικ Μανάτος: Νομίζω ότι σήμερα οι λίγοι υποστηρικτές που είχε η Τουρκία για αυτή την πώληση έχουν εξαφανιστεί. Ωστόσο, όπως έχουμε δει στην Ουάσιγκτον τις πολλές δεκαετίες που εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα θέματα, χρειάζεται μερικές θετικές κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση από την Τουρκία, ακόμα κι αν αυτές οι θετικές κινήσεις υποχωρούν από τις εξωφρενικές θέσεις που έχει λάβει που μπορεί να απαλύνουν αυτή την ανησυχία και νομίζω ότι δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι στη γραφειοκρατία του Υπουργείου Άμυνας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σε κάποιο βαθμό στον Λευκό Οίκο, που πάντα αναζητούν τρόπους για να προσπαθήσουν να φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και έτσι μια πώληση όπως αυτή μπορεί να πάει προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά είμαστε ενωμένοι, καθώς σίγουρα οι ηγέτες της κοινότητας και εκείνοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε στο Κογκρέσο για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε αυτήν την πώληση.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι το ΝΑΤΟ ή οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, εμπλέκονται με κάποιο τρόπο, σε μια διαπραγμάτευση με την Τουρκία για την άρση του βέτο της σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO;

Μάικ Μανάτος: Νομίζω ότι η Τουρκία είναι πάντα σε κάποιο είδος διαπραγμάτευσης όλη την ώρα, σωστά; Και νομίζω ότι είναι μάλλον ξεκάθαρο αυτό που συμβαίνει εδώ, το οποίο είναι εξαιρετικά ατυχές. Και η πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την οπτική γωνία της κοινότητάς μας, όσων από εμάς εργαζόμαστε για δεκαετίες με την αμερικανική κυβέρνηση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε να στηρίξουν την Ελλάδα στην περιοχή, είναι πως η Τουρκία παίζει πάντα κάποιο είδος παιχνιδιού. Σωστά; Και μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμη ότι και αυτό που κάνουν οι Τούρκοι τώρα είναι απλώς για να μπορούν να υποχωρήσουν και να μην ακολουθήσουν τις απειλές που κάνουν και ως εκ τούτου να θεωρηθούν ότι βοηθούν στην περιοχή, κάτι που είναι απλά απίστευτο. Αλλά τα καλά νέα από τη δική μας οπτική γωνία είναι ότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι νομίζω πολύ ξεκάθαρος στην προώθηση των θέσεων της Ελλάδας. Και έχουμε μια αξιόλογη ομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες που το χειρίζεται επίσης.

Ερώτηση: Αναφερθήκατε στον Μητσοτάκη και αναρωτιέμαι αν η ομιλία στο Κογκρέσο ήταν που έκανε έξαλλο τον Ερντογάν. 

Μάικ Μανάτος: Ξεκινώντας με την ομιλία, επιλεγμένοι άνθρωποι στην κοινότητα εργάστηκαν για χρόνια για να βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί. Ήταν ιστορικό. Πρώτη φορά στην ιστορία έκανε ομιλία Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη ομιλία σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου από ξένο ηγέτη μετά τον COVID. Πολλοί άλλοι ηγέτες από όλο τον κόσμο προσπαθήσουν να πάρουν αυτή την ευκαιρία και την πήρε εκείνος. Στην Ουάσιγκτον είναι πολλά τα κέρδη από την ουσία αλλά και από τους συμβολισμούς. Και βέβαια τα γεγονότα. Οπότε ήταν αξιοσημείωτο για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να έχει αυτή την ευκαιρία. Αυτό που επίσης έκανε με την ευκαιρία που του δόθηκε ήταν εξίσου αξιοσημείωτο. Πραγματικά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και οι κριτικές ήταν αξιοσημείωτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.