ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΠΕ: Επενδύσεις δισ. ευρώ σχεδιάζουν ελληνικοί και ξένοι όμιλοι

22:20 - 22 Ιουν 2022 | Πολιτική
ΑΠΕ: Επενδύσεις δισ. ευρώ σχεδιάζουν ελληνικοί και ξένοι όμιλοι
«(Τον φετινό χειμώνα) η Ελλάδα νομίζω πως όχι μόνο θα μπορέσει να καλύψει δικές της ενεργειακές της ανάγκες, αλλά και εκείνες των γειτονικών χωρών και να αναβαθμίσει έτσι και τη γεωστρατηγική της θέση» σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Συμπλήρωσε δε, πως «ευτυχώς είχαμε την προνοητικότητα, μέσα από σημαντικά έργα υποδομών, να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια. Υπάρχει ο σταθμός LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου)  στην Αλεξανδρούπολη και άλλα σχετικά έργα υπό ανάπτυξη και όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα και όσα εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, όπως ο δεύτερος FSRU στην Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε τεράστιες δυνατότητες απορρόφησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ελλάδα υπήρξε proactive, τόσο χάρη στη γεωγραφική της θέση, που προσφέρει πλεονέκτημα, όσο και γιατί υπήρξαμε εξωστρεφείς και έχουμε δρομολογήσει σημαντικές συνδέσεις».

Ενδεικτικά ανέφερε τον IGB (Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας), τον αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και τη σύνδεση με την Αλβανία μέσω του TAP (Διαδριατικού Αγωγού). «Ευτυχώς έχουμε δρομολογήσει τις νέες πύλες εισόδου για το αέριο, που ευτυχώς δεν εξαρτώνται από τη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να το κάνουμε με ταχύτερο βήμα» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. 

«Έχουμε όμως πολλή δουλειά μπροστά μας, οι επενδυτές ζητούν ξεκάθαρο αδειοδοτικό πλαίσιο. Αύριο συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που θα απλοποιήσει περισσότερο τις αδειοδοτήσεις» επισήμανε η κα Σδούκου.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.