ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο τραπέζι της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις- Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

23:45 - 23 Ιουν 2022 | Πολιτική
Στο τραπέζι της ΕΕ οι τουρκικές προκλήσεις- Οι δηλώσεις Μητσοτάκη
Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Στο χέρι της Τουρκίας η αποκλιμάκωση της έντασης

Στις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης και εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή της Ελλάδας για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις και να μειωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική ευθύνη της στην Ανατολική Μεσόγειο, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε τις συστάσεις της ΕΕ προς την Τουρκία ώστε «να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι θα επαναφέρει «το κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:53 - 23 Ιουν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.