ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Καθοριστική ενεργειακή γέφυρα ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας

13:16 - 08 Ιουλ 2022 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Καθοριστική ενεργειακή γέφυρα ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας
Ως καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, σημαντική για την Ελλάδα τη Βουλγαρία τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ,τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα σε λίγο δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα που ενώνει τον γεωγραφικό νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας».

Μετά την εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία κρίνεται απαραίτητη η συντονισμένη δράση των χωρών της ηπείρους μας ως απάντηση στον ωμό εκβιασμό της Μόσχας, τον οποίο οι Βούλγαροι γείτονές μας ξέρουν από πρώτο χέρι, τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια, ενισχύοντας το αποτύπωμά της: από τη μια θωρακίζοντας τη δική της ενεργειακή αυτονομία, και από την άλλη λειτουργώντας ως κομβική πύλη ενέργειας προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

Η ολοκλήρωση του έργου «στην παρούσα εξαιρετικά ταραγμένη διεθνή συγκυρία, και αφού αντιμετωπίσαμε από κοινού και με αποφασιστικότητα τις όποιες τελευταίες προκλήσεις, αναδεικνύει τη μεγάλη του αξία σήμερα, δίνοντας μια ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο IGB συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP στη γειτονική χώρα. Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα Φυσικού Αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του μήνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.