ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα: 1,1 δισ. ευρώ επιδότηση τον Αύγουστο-Στο 90% της αύξησης

10:53 - 25 Ιουλ 2022 | Πολιτική
Ρεύμα: 1,1 δισ. ευρώ επιδότηση τον Αύγουστο-Στο 90% της αύξησης
O υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσιάσει τις επιδοτήσεις για τα τιμολόγια ρεύματος τον Αύγουστο.

Καθώς τα τιμολόγια αναμένονται αυξημένα, οι επιδοτήσεις είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Παραμένει... ρυθμισμένη και η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η συνολική επιδότηση για τον μήνα Αύγουστο, όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ανέρχεται σε 1,136 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, η επιδότηση απορροφά:

  • έως και 90% της αύξησης για κύριες και μη κύριες κατοικίες,
  • το 100% της αύξησης για κοινωνικά τιμολόγια

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την επιδότηση, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, η τιμή διαμορφώνεται μεταξύ 15 και 17 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Να σημειωθεί πως η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia.

«Aπενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής. 500 εκατ. ευρώ είναι το όφελος από το μέτρο αυτό. Ο αντίστοιχος μηχανισμός της Ισπανίας έχει όφελος μόλις 250 εκατ. ευρώ. Από σήμερα οι πολίτες μπορούν να γνωρίζουν την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή. Οι πάροχοι θα ενημερώνουν για τις τιμές στις σελίδες τους. Απορροφούμε επίσης το 100% της αύξησης για τους καταναλωτές σε κοινωνικό τιμολόγιο κι απορροφούμε το 80% για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Επίσης, το 82%-92% για τους αγρότες. Έτσι, για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η τιμή της μεγαβατώρας θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 λεπτών» σημείωσε επίσης o υπουργός.

Οι νέες επιδοτήσεις 

Συγκεκριμένα για τον μήνα Αύγουστο, η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1 δισ. 136 εκατ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Συγκεκριμένα:

Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.

Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 100% της αύξησης. 

Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWhγια το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφούμε έως και το 80% της ανατίμησης.  

Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWhκαλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.

Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh  ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης.

Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh. 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε συνεργασία με την ΡΑΕ παρακολουθούμε στενά την διαμόρφωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από του παρόχους,  ώστε να αποτρέψουμε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Η δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για στήριξη νοικοκυριών, επαγγελματιών και αγροτών από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση αποδεικνύεται στην πράξη»

Το πακέτο Ιουλίου

Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιούλιο η κυβέρνηση επιδότησε όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, έως και το 84% της αύξησης. Οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανήλθαν σε 722 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
 
Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος
 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 25 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.