ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χατζηδάκης: Η «τελική επίθεση» για τις συντάξεις τον Αύγουστο

12:30 - 04 Αυγ 2022 | Πολιτική
Χατζηδάκης: Η «τελική επίθεση» για τις συντάξεις τον Αύγουστο
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στο κέντρο συντονισμού του ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων και είχε συνάντηση με την ομάδα η οποία και τον Αύγουστο συνεχίζει να εργάζεται για την επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτηση που έκανε, μετά την επίσκεψή του, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook σημειώνει ότι η κούρσα για την έκδοση των συντάξεων είναι πια στην τελική ευθεία και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για την πρόοδο αυτή. Δίνει μάλιστα απαντήσεις για βασικά ερωτήματα των εν αναμονή συνταξιούχων.

Αναλυτικά, η ανάρτηση  έχει ως εξής:

«Οι άνθρωποι που παλεύουν για να βγουν οι συντάξεις συνεχίζουν την προσπάθεια και τον Αύγουστο. Στο «στρατηγείο» του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις στο λεγόμενο «Πράσινο Κτίριο» στην Κηφισίας, η προσπάθεια εντείνεται. Στη συνάντηση εργασίας που είχαμε με τον διοικητή Παναγιώτη Δουφεξή, τον επικεφαλής της Ομάδας Έργου Μιχάλη Κεφαλογιάννη, τη γενική διευθύντρια Συντάξεων Ελένη Νιαρχάκου και όλη την υπόλοιπη ομάδα καταγράφηκε η μεγάλη πρόοδος που έχει γίνει μέχρι στιγμής. Και έγινε ξεκάθαρο ότι είμαστε στην τελική ευθεία. Πιο συγκεκριμένα:

- Ο Ιούλιος, παρότι μήνας αδειών για ορισμένους, θα αποδειχθεί όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία σε λίγες μέρες πολύ καλός μήνας στην έκδοση αποφάσεων, χάρη και στις συντάξεις εμπιστοσύνης και τις συντάξεις fast track που θεσπίσαμε.

- Οι αιτήσεις του 2019 οδεύουν προς μηδενισμό.

- Οι αντίστοιχες εκκρεμείς αιτήσεις του 2020 είναι πια σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Μάλλον κάτω από 3%. Στις συντάξεις του 2021 έχει γίνει αντίστοιχα μεγάλη πρόοδος. Ενώ είναι σημαντικό ότι περίπου για το 75% των αιτήσεων του α’ τετραμήνου του 2022 έχει ήδη εκδοθεί σύνταξη. Ποσοστό αδιανόητο μέχρι πριν από λίγους μήνες!

- Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι οι συντάξεις του Δημοσίου. Τους τελευταίους μήνες (από τον Μάιο και μετά) έχει προχωρήσει σε σημαντική κλίμακα η έκδοση συντάξεων με αυτοματοποίηση. Και υπάρχει σημαντική πρόοδος και ως προς αυτό. Είμαστε όμως σε επαφή με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

- Στις διεθνείς συντάξεις (δηλαδή στις συντάξεις ασφαλισμένων που διέμεναν και στο εξωτερικό) επίσης παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο. Και για τους επόμενους μήνες έχω τη δέσμευση της Διοίκησης ότι θα καταβληθεί πολύ σημαντική προσπάθεια στον τομέα αυτό, παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της συνεργασίας με άλλες χώρες.

- Στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες επίσης υπάρχει μικρή αποκλιμάκωση, τους επόμενους μήνες είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Ακριβώς διότι βγήκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κύριες, που είναι και βασική προϋπόθεση για τις επικουρικές. Το γεγονός άλλωστε ότι τα αιτήματα επικεντρώνονται πλέον στις επικουρικές είναι απόδειξη της τεράστιας προόδου που έχει γίνει στις κύριες συντάξεις.

- Για τις «παράλληλες» συντάξεις (δηλαδή για την προσαύξηση της σύνταξης που δικαιούται πχ ένας γιατρός ή ένας δικηγόρος του Δημοσίου οι οποίοι ήδη λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και προσδοκούν σε σχετική προσαύξηση από το ΤΣΑΥ ή το Ταμείο Νομικών) έχει εγκατασταθεί πλέον το λογισμικό, όχι μόνο για τις πιο πρόσφατες αλλά και για τις παλαιότερες περιπτώσεις. Και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι θέμα 4-5 μηνών η ολοκλήρωση της σχετικής προσπάθειας.

Η προσπάθεια που κάνουμε δεν είναι καθόλου απλή. Οι χρόνιες αδυναμίες του ΕΦΚΑ, συνδυαζόμενες με την πολυπλοκότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος (πχ πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα), καθιστούν την προσπάθεια αυτή ακόμα δυσκολότερη. Είμαστε όμως, χάρη στα νέα συστήματα που τέθηκαν σε εφαρμογή, κοντά στην ολοκλήρωση της προσπάθειας για τις κύριες συντάξεις - που είναι και το βασικότερο- αλλά και σε μια φάση πλήρωσης όλων των βασικών προϋποθέσεων για την αντιμετώπιση του ζητήματος των επικουρικών και των «παράλληλων» συντάξεων. Ευχαριστώ όλους όσοι συνετέλεσαν σε αυτά τα αποτελέσματα. Και τους καλώ να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς. Το δικαιούνται όλοι οι συμπολίτες μας που προσδοκούν εύλογα να λάβουν όσο πιο έγκαιρα γίνεται τη σύνταξή τους».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.