ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσία Ερντογάν ο απόπλους του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»-Πού θα κινηθεί

09:27 - 09 Αυγ 2022 | Πολιτική
Παρουσία Ερντογάν ο απόπλους του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»-Πού θα κινηθεί
Σήμερα το μεσημέρι, σε μια πανηγυρική τελετή παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει γνωστό σε ποιο σημείο θα αναλάβει δραστηριότητες το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν».

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας που καλλιεργεί η Αγκυρα είναι και η χθεσινή δήλωση του κ. Ερντογάν.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε, από το λιμάνι Τασουτσού της Μερσίνας, το νέο, τέταρτο γεωτρύπανό μας, με την ονομασία “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”. Mέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Πού θα κινηθεί

Ακόμη και χθες στην Αθήνα δεν υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση της αρχικής εκτίμησης περί πλου του γεωτρύπανου σε κάποια περιοχή περί την Κύπρο.

Ως πιθανότερο σενάριο παραμένει να ξεκινήσουν γεωτρήσεις στις –διάτρητες από πλευράς σεισμικών ερευνών δύο (2D) και τριών διαστάσεων (3D)– περιοχές περί τη χερσόνησο της κατεχόμενης Καρπασίας, είτε βόρεια είτε νότια αυτής. Στη Λευκωσία και στην Αθήνα το σενάριο του οικοπέδου 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), το ήμισυ του οποίου βρίσκεται, κατά την αντίληψη της Αγκυρας, επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, παραμένει εξαιρετικά πιθανό. Οπως άλλωστε και ένας πιθανός συνδυασμός δραστηριοποίησης του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στα οικόπεδα 5 και 6 και ενδεχομένως δυτικότερα, στα όρια της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε περιοχές κοντά στα σημεία που έκαναν έρευνες το 2018 το «Μπαρμπαρός» και το 2020 το «Ορούτς Ρέις». Σε κάθε περίπτωση υπάρχει επιφυλακή από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.), εάν η Τουρκία επιλέξει μια τέτοια πορεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.