ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκοπιανό: Σε κοινά αποδεκτή ονομασία, βέτο επιμένει η κυβέρνηση

16:19 - 16 Οκτ 2007 | Πολιτική
Την πάγια θέση της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ για κοινά αποδεκτή ονομασία επανέλαβε σήμερα η κυβέρνηση μετά από τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η Αθήνα φαίνεται ότι επιδιώκει μια νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς και καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν διαφαίνεται άμεσα προτάχθηκε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο ενός βέτο.

Η σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής είχε ως επίκεντρο το ζήτημα της ΠΓΔΜ εν όψει των εξελίξεων που έρχονται το Δεκέμβριο, με αποφάσεις σχετικά με την ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε πως ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη σχετική συνάντησή της με τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα στο Λουξεμβούργο και σημείωσε ότι «από κει και πέρα για το Σκοπιανό, οι θέσεις είναι γνωστές και δεν έχουμε καμία εξέλιξη».

«Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό το οποίο επιθυμεί είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία, μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, η οποία θα μπορέσει να επιτρέψει στις δύο χώρες να βάλουν τις σχέσεις τους σε έναν καινούργιο δρόμο και σε μια καλύτερη περίοδο», συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.

Διευκρίνισε ακόμη πως δεν τέθηκε το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος πάντως επεσήμανε ότι τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και η Ντ. Μπακογιάννη είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, εφόσον κάποιος ζητήσει να ενημερωθεί.

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τέθηκε ακόμη το ζήτημα του Κοσόβου, θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή, καθώς και σειρά θεμάτων που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική και τα οποία απαιτούν, όπως είπε, έναν πολύ στενό και καλό συντονισμό ολόκληρης της κυβέρνησης προς υποστήριξή τους.

Όσον αφορά τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ η κ. Μπακογιάννη δήλωσε πως το θέμα «βαίνει προς αίσιον τέλος». Η υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα επικυρώσει το αποτέλεσμα όλων αυτών των πολύμηνων διεργασιών και η Ευρώπη θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα με τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη σε ισχύ.

«Ευελπιστούμε αυτό να γίνει πριν από το τέλος του έτους, ώστε το 2008 να είναι ο χρόνος επικύρωσης της νέας ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και αρχής αυτής της καινούργιας σελίδας, η οποία ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί με τις ευρωεκλογές το 2009» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.