ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία-Ουκρανία: Το 71% των Ελλήνων επιθυμεί αλλαγή στάσης της ΕΕ!

21:14 - 03 Οκτ 2022 | Πολιτική
Ρωσία-Ουκρανία: Το 71% των Ελλήνων επιθυμεί αλλαγή στάσης της ΕΕ!
Έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, "Η Ελλάδα Μετά VI" παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με το πώς βλέπουν οι Έλληνες τις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 71% των Ελλήνων είναι κατά της Ρωσίας, αλλά παράλληλα το ίδιο ποσοστό ζητά από την ΕΕ να αλλάξει στάση προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες της.

Για να δούμε την έρευνα από την αρχή, οι Έλληνες, όπως είναι φυσικό στη μεγάλη τους πλειοψηφία προβληματίζονται για τα οικονομικά ζητήματα, τα οποία συνδυάζουν ασφαλώς και με τα γεωπολιτικά.

Το 96% των Ελλήνων θεωρεί Πολύ και Αρκετά Σοβαρό το πρόβλημα της ακρίβειας και του διαθέσιμου εισοδήματος, με το ενεργειακό να ακολουθεί με ποσοστό 95%.

Σε ποσοστό 89%  θεωρούν Πολύ και Αρκετά Σοβαρό τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Δύσης - Ρωσίας, καθώς όμως και τη Δημόσια Παιδεία.

ma122

Τα παραπάνω είναι ασφαλώς σχετικά αναμενόμενα, αλλά η συνέχεια της έρευνας εμφανίζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Κι αυτό γιατί παρότι οι Έλληνες αξιολογούν αρνητικά τα φαινόμενα πολιτικού αυταρχισμού και παρότι θεωρούν λάθος την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι εμφανώς δυσαρεστημένοι και από τη στάση της Ευρώπης.

Το 71% των Ελλήνων τάσσεται απόλυτα κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν αλλαγή στάσης της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, λόγω των επιπτώσεων στην καθημερινότητα.

Εκτιμούν δηλαδή πως η ΕΕ ευθύνεται για τις μεγάλες επιπτώσεις στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, που αξιολόγησαν ως τα μεγάλα προβλήματα στην αρχή της έρευνας.

Οι οικονομικές επιπτώσεις αποδυναμώνουν συνεπώς τη στήριξη των Ελλήνων στην επιλογή της ΕΕ να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία.

rusukrma22

Το 71% των Ελλήνων τάσσεται ξεκάθαρα κατά της Ρωσίας και ακριβώς το ίδιο ποσοστό (!) θεωρεί πως η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει τις κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς αυτές έχουν επηρεάσει σημαντικά προς το χειρότερο την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.

Σαν να λέμε δηλαδή πως η ΕΕ έχει "καταφέρει" να αποτύχει σε μία συνθήκη που έχει το δίκιο με το μέρος της. Το οικονομικό κόστος των επιλογών της αποδεικνύεται δυσβάσταχτο για τους πολίτες. Και ακόμα δεν έχουν ξεδιπλωθεί στο σύνολό τους οι επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Επιβάλλεται συνεπώς η Ευρώπη να βρει τρόπους να στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες της. Να σταματήσει να καθυστερεί τη λήψη αποφάσεων, γιατί η κοινωνική αναταραχή βρίσκεται προ των πυλών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 21:15 - 03 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.