ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Αναγκαιότητα το ευρωομόλογο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

12:50 - 06 Οκτ 2022 | Πολιτική
Τσίπρας: Αναγκαιότητα το ευρωομόλογο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε προσερχόμενος την Πέμπτη (6/10) στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στην Πράγα.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, γι' αυτό απαιτούνται λύσεις και αποφάσεις αποτελεσματικές. 

Πρώτα απ’ όλα η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση κι όποιος αντέξει.

Όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, που χρηματοδοτεί 200 δις ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, αλλά αρνείται παρόμοια εργαλεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. 

Συνεπώς θεωρούμε ότι το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα», είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επεσήμανε: «Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να πορεύεται σαν τον υπνοβάτη προς το γκρεμό, σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος. Δεν μπορεί τις εξελίξεις να τις καθορίζει μονάχα ο Πούτιν με τα φιλοπόλεμα σχέδιά του, τα επιθετικά του σχέδια, και οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα». 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη στάση της Τουρκίας, ζητώντας αντίδραση από την Ευρώπη: «Τέλος, σε ότι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ότι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Οφείλει λοιπόν η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ότι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού».    

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.