ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Θα φέρουμε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο

13:22 - 11 Οκτ 2022 | Πολιτική
Τσαβούσογλου: Θα φέρουμε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο
Επίθεση στην Ελλάδα για πληθώρα θεμάτων εξαπέλυσε την Τρίτη (11/10) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη στο που παραχώρησε στο TVNET αναφέρθηκε αρχικά στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη και στις αντιδράσεις της Ελλάδας.

«Μας λένε πως η κυβέρνηση της Λιβύης δεν εχει νομιμότητα να υπογράψει. Ο Ντμιέμπα λένε πως δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά στον ΟΗΕ καλούν τον ίδιο. Σε όλες τις χώρες ή καλούν αυτόν ή την υπουργό Εξωτερικών», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Για την Αίγυπτο, ανέφερε επίσης ότι εξέφρασε μεν την αντίρρησή της για τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Λιβύης αλλά δεν είπε κάτι ενάντια στη συμφωνία με την Τουρκία.

Στη συνέχεια, μίλησε ονομαστικά για την Ελλάδα λέγοντας: «Είναι σε κατασταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε. Η συμφωνία με τη Λιβύη προβλέπει τις έρευνες στην ξηρά, στη θάλασσα, υπεράκτιες έρευνες και άλλα. Εσάς τι σας νοιάζει, εφόσον η συμφωνία δεν περιλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη περιοχή που είναι συζητήσιμη για εσάς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα είναι ο «σημαντικότερος παίκτης στη Λιβύη», επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ενοχλημένη που «η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίχτης, δεν το χωνεύουν αυτό».

Αποστρατιωτικοποίηση

Φυσικά, ο κ. Τσαβούσογλου δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί και στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, πρώτα έκανε αναφορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, λέγοντας: «Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Όμως, είναι αυτή που παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών».

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός απείλησε ότι αν η Αθήνα δεν ρίξει τους τόνους, η Άγκυρα θα φέρει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα λέει ψέματα. Διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χωρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Έχει άδικο για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης. Αρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας και εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».

«Λέμε στην Ελλάδα ότι αν θεωρείς ότι πίσω σου είναι οι ΗΠΑ και τη Ε.Ε., σου λέμε καλημέρα” (σ.σ. στα ελληνικά) για να ξυπνήσεις από τον ύπνο, όλα αυτά δεν σε ωφελούν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών «θύμισε» ότι: «Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το χώνεψες ακόμα». Και κατέληξε: «Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μετά εμείς απαντάμε πολλαπλάσια».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.