ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια

14:09 - 26 Οκτ 2022 | Πολιτική
Έρχεται τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια
Στην πρόσφατη κυβερνητική ανακοίνωση για μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών και στην κλάδο της προμήθειας ενέργειας αναφέρθηκε σήμερα (26/10) σε ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε την αισχροκέρδεια να απειλήσει την κοινωνία».

Ειδικότερα, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε ότι την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή, και υπουργική απόφαση, που θα φορολογεί τα υπερέσοδα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο της προμήθειας, για το ενδεκάμηνο μέχρι τον Νοέμβριο.

Όπως επισήμανε ο κ. Σκρέκας, έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης υπερκερδών στην παραγωγή, (και τώρα) «ερχόμαστε και κλείνουμε και το παράθυρο στην προμήθεια».

Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης ότι μέχρι τώρα «έχουμε εισπράξει πάνω από 2,2 δισ. ευρώ», ενώ αναφέρθηκε και σε έρευνα για τα υπερκέρδη που έχουν φορολογήσει άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και (με τα έως τώρα στοιχεία) φαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει φορολογήσει τα περισσότερα υπερέσοδα». «Θα ζητήσουμε από τη ΡΑΕ να εξετάσει, για όλα τα 27 κράτη-μέλη, τι έχουν ανακτήσει από υπερέσοδα», προσέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα έρθει στην εθνική αντιπροσωπεία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αφορά στον μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:40 - 26 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.