ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται εθνικό μητρώο καταγραφής-επιτήρησης δραστών για αδικήματα κατά ανηλίκων

13:59 - 02 Νοε 2022 | Πολιτική
Έρχεται εθνικό μητρώο καταγραφής-επιτήρησης δραστών για αδικήματα κατά ανηλίκων
Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το φαινόμενο της κακοποίησης ανηλίκων βρίσκεται σε έξαρση, ενώ τόνισε ότι το θέμα έχει τεθεί επί τάπητος, πριν ξεσπάσει η υπόθεση του Κολωνού.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. «Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι στο 16% και στη συντριπτική πλειονότητα από μέλη της οικογένειας. Γνωστά γίνονται πολύ λιγότερα, γύρω στο 2%», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο γεγονός ότι η πολυνομία φέρνει καθυστερήσεις στις διώξεις των εγκλημάτων και διαχρονικές αγκυλώσεις έρχονται να πριμοδοτήσουν τη συγκάλυψη.

Σε όλα αυτά παρεμβαίνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, σημείωσε παράλληλα, που είναι οδικός χάρτης, που ξεκινά από την πρόληψη, προχωρά στη γρήγορη διερεύνηση, την τιμωρία των ενόχων και την περίθαλψη των θυμάτων.

«Διαφορετικοί φορείς, πρέπει να λειτουργούν οριζόντια. Απαιτείται η σταθερή συνεργασία της Πολιτείας με όλους τους φορείς. Είναι μέτρο δημοκρατικής ευθύνης», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «η καταπολέμηση των ανισοτήτων και η οικοδόμηση της κοινωνικής συνοχής, θα ήταν αισιόδοξο μήνυμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις σ' αυτή την αίθουσα να στήριζαν την πρωτοβουλία». 

Οι καινοτομίες που εισαγάγει το Σχέδιο:

Παρουσιάζοντας το σχέδιο για την προστασία των παιδιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «προβλέπει περισσότερες δομές προστασίας και φροντίδας ανηλίκων. Σε κάθε δημοτικό και δημόσιο φορέα θα ορίζεται υπεύθυνος προστασίας ανηλίκων. Όπως συμβαίνει με τον σύμβουλο σχολικής ζωής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». 

«Γίνεται σαφές πόσο απαιτητική υπήρξε η κατάρτιση του σχεδίου και πόσο κρίσιμη θα είναι η υλοποίησή του. Το έργο αυτό θα παρακολουθείται από τον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι από τα 80 μέτρα πολιτικής του Εθνικού Προγράμματος τα ¾ έχουν ήδη προβλεφθεί στις δράσεις του 2022 και έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι.

«Έχουν αυστηροποιηθεί επίσης οι ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα. Και στο επίπεδο καταστολής έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες Στα αστυνομικά τμήματα υπάρχουν εξειδικευμένες μονάδες και έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα μέσα εντοπισμού ενόχων και οι τελευταίες υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί, τολμώ να πω, με υποδειγνατικό τρόπο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικό Ποινικό Μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων 

Μία από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα είναι το Ειδικό Ποινικό Μητρώο για τα αδικήματα κατά ανηλίκων, ρύθμιση που θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο ποινικό μητρώο θα υπάρχει μια ειδική υποενότητα που θα αφορά αδικήματα, όπως η κακοποίηση ή η ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία ή άλλα αδικήματα, όπως η αρπαγή ανηλίκου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, στο ποινικό μητρώο θα γίνεται εγγραφή από τη στιγμή της άσκησης ποινικής δίωξης, ενώ σε περίπτωση που ο κατηγορούμενος αθωωθεί, η αναφορά στο ποινικό μητρώο θα διαγράφεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου οι εργαζόμενοι των φορέων Παιδικής Προστασίας θα πρέπει να προσκομίζουν υποχρεωτικά ποινικό μητρώο, ρύθμιση που θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλους φορείς.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 02 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.