ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλιόπουλος: Kατώτατος μισθός στα 800€, κοροϊδία το καλάθι του νοικοκυριού

15:06 - 03 Νοε 2022 | Πολιτική
Ηλιόπουλος: Kατώτατος μισθός στα 800€, κοροϊδία το καλάθι του νοικοκυριού
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91.4 FM», ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη δημοσιονομική της πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους μισθούς αλλά και την φορολογία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε στη συνέντευξή του:

«Όταν η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι ο πληθωρισμός έπεσε από το 12% στο 10% -σαν να μην είναι τρομακτικό νούμερο ο πληθωρισμός στο 10%-, όταν μελέτη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ λέει ότι άνθρωποι που αμείβονται έως 750 ευρώ έχασαν το 40% της αγοραστικής τους δύναμης ή ότι η μέση πτώση αγοραστικής δύναμης στο μέσο μισθό είναι στο 12%, όλα αυτά καμία επικοινωνιακή καταιγίδα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Πρώτα από όλα, πρέπει να γίνει μία πραγματική αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είναι στα 800 ευρώ και να υπάρχει μηχανισμός που θα ενσωματώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Χρειάζεται ακόμα να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα».

Πλαφόν στην κερδοφορία

«Όλα αυτά βέβαια μαζί με συγκεκριμένα μέτρα για την ενέργεια. Πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του ρεύματος από το φυσικό αέριο και να μπει ένα πλαφόν στην κερδοφορία. Όταν μόνο τον Οκτώβρη το περιθώριο κέρδους για τους παραγωγούς ενέργειας ήταν 166%, το να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το καλάθι του νοικοκυριού είναι κοροϊδία.

Η κυβέρνηση κάνει συγκεκριμένες επιλογές για το δημοσιονομικό χώρο, όταν το Σεπτέμβρη δίνει 2 δισ. για να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια και τον Οκτώβρη άλλο 1 δισ. Τα χρήματα αυτά τα παίρνουν από τους πολίτες.

Όταν κλείνεις τη χρονιά και έχεις ξεπεράσει σε 4 δισ. τα έσοδα από ΦΠΑ σε σχέση με πέρσι, είναι φανερό ότι οι πολίτες πληρώνουν περισσότερο. Και η κυβέρνηση είναι σαν να λέει: θα σου παίρνω τα χρήματα μέσω του ΦΠΑ και θα τα δίνω σε αυτούς που σε κλέβουν στα τιμολόγια, απλά για να εμφανίζω λίγο χαμηλότερη την τιμή του ρεύματος.

Η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει ούτε 1 ευρώ από τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο, τα οποία έχουμε υπολογίσει σε 2,2 δισ. Η ίδια η Κομισιόν λέει ότι πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη στην ενέργεια, αλλά και στην εμπορία και διύλιση πετρελαίου», τόνισε.

Τέλος υπενθύμισε το κάλεσμα στην πανελλαδική απεργία της 9ης Νοέμβρη:

«Στις 9 του μήνα ο κόσμος που είναι θυμωμένος, ο κόσμος που δεν μπορεί να βγάλει το μήνα χρειάζεται να κατέβει στο δρόμο». Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης λέει ότι θα περάσουμε το χειρότερο χειμώνα μετά το ’42, αυτό δεν είναι πρόβλεψη, είναι απειλή στην κοινωνία. Αυτή η απειλή πρέπει να επιστραφεί και στον κ. Γεωργιάδη και συνολικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.