ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλό μέτωπο Μητσοτάκη με Τσίπρα-Βαξεβάνη και Μαρινάκη

09:00 - 08 Νοε 2022 | Πολιτική
Διπλό μέτωπο Μητσοτάκη με Τσίπρα-Βαξεβάνη και Μαρινάκη
Το σκηνικό είχε διαμορφωθεί πριν από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1, ωστόσο, τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στον Νίκο Χατζηνικολάου το έκαναν ακόμη πιο ξεκάθαρο.

Οι παρακολουθήσεις είναι ένα θέμα "ορθανοιχτό" που θα απασχολήσει έντονα τη χώρα στο δρόμο προς τις εκλογές, τις οποίες, πάντως, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα επισπεύσει.

Προκάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα, αν πιστεύει πως πρέπει να στηθούν νωρίτερα οι κάλπες, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή.

Εμφανώς εκνευρισμένος, ο Πρωθυπουργός μίλησε στον ΑΝΤ1 σε έντονο ύφος και απαξίωσε το δημοσίευμα του Documento με τη λίστα των παρακολουθήσεων, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κώστα Βαξεβάνη. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως κατά τη γνώμη του πίσω από τον εκδότη βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσει πολιτικές εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε λοιπόν τις κατηγορίες ότι είχε δώσει ο ίδιος εντολές για παρακολουθήσεις, ωστόσο, δεν αρνήθηκε ότι το Predator χρησιμοποιείται στη χώρα μας. Υποστήριξε, όμως, πως δεν χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ, αλλά από ιδιώτες, που ελπίζει ότι η Δικαιοσύνη σύντομα θα τους αποκαλύψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στα παραπάνω με μία σκληρή ανακοίνωση λέγοντας πως "ο κ. Μητσοτάκης σχεδόν εκλιπαρεί για πρόταση μομφής, για να εκβιάσει τους υπουργούς που παρακολουθούσε να τον στηρίξουν, μήπως μπορέσει και διασωθεί. Αν ψάχνει σωσίβιο, δεν θα το βρει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εάν φοβάται ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη βουλευτών και υπουργών του, δεν έχει παρά να ζητήσει από μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης".

Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί δε τον Πρωθυπουργό με ερώτησή του στη Βουλή να συζητήσουν για το θέμα.

Το μέτωπο Μαρινάκη

Εκτός από το μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ο Πρωθυπουργός απάντησε με αιχμηρό τρόπο και στις τοποθετήσεις της ΠΑΕ Ολυμπιακός, που έγιναν με αφορμή το ντέρμπι ποδοσφαίρου με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή (6/11). Στέλεχος της διοίκησης του Ολυμπιακού μίλησε πολύ σκληρά για το Μαξίμου, ενώ και ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης άφησε τις δικές του αιχμές.

Είναι σαφές πια πως έχει διαμορφωθεί ένα πολεμικό κλίμα ανάμεσα στον επιχειρηματία και το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε αρχικά τη διοίκηση του Ολυμπιακού να ανακαλέσει, ενώ απευθυνόμενος εμμέσως αλλά σαφώς στον κ. Μαρινάκη είπε πως «κάποιοι μπορούν να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπονομεύουν την κυβέρνηση, να αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη την πορεία της χώρας. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους, αλλά δεν είναι ούτε υποβολείς μας, ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε υποκείμενα εκβιασμού» σημείωσε, για να προσθέσει: «Και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έσπευσε να απαντήσει με μία ακόμα δήλωση σε έντονο ύφος: «Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του αποδέχθηκε την ύπαρξη δικτύου παρακολουθήσεων στην Ελλάδα με το κακόβουλο λογισμικό predator, από συγκεκριμένους κύκλους. Αρνήθηκε βεβαίως τη δική του συμμετοχή. Δεν θα μπορούσε άλλωστε.

Ωστόσο δεν αρκεί η κατηγορηματική άρνηση του. Οφείλει πράξεις και κινήσεις συγκεκριμένες προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον από το υπαρκτό, επικίνδυνο και βαθιά αντιδημοκρατικό δίκτυο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ο Πρωθυπουργός επιβάλλεται να βρει την τόλμη, να κινήσει γη και ουρανό, ώστε να διαλευκάνει αυτή την τόσο νοσηρή υπόθεση και να φέρει ενώπιον της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης τους υπαίτιους αυτής της τόσο άθλιας ιστορίας που νοθεύει τη Δημοκρατία και υπονομεύει τους θεσμούς.

Οι δε αναφορές σε εκβιασμούς, υπαγορεύσεις, αλλαγές θέσεων και απόψεων δεν μας αφορούν, δεν μας ταιριάζουν. Μόνο όσοι εμπλέκονται σε εξωθεσμικές παρακολουθήσεις και στον υπόκοσμο, καταφεύγουν σε τέτοια μέσα. Εμείς τις ίδιες αρχές και αξίες της φιλελεύθερης Δημοκρατίας υπηρετήσαμε εξ αρχής και σε αυτές επιμένουμε. Χωρίς αναστολές, χωρίς φόβο και με το αυτό πάθος». 

Πέναλτι και ντόμινο

Το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά κι όσο κι αν ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν θα επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις, κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά.

Το σκηνικό είναι ρευστό και κάθε μέρα που περνά είναι φυσικό να φέρει ανατροπές. Ποιος περίμενε άλλωστε ότι ένα πέναλτι θα έχει τέτοιο αντίκτυπο;

Μια φαινομενικά ασήμαντη αφορμή που φέρνει, όμως, αλυσιδωτές εξελίξεις και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς που θα σταματήσει το ντόμινο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 08 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.