ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμετακίνητος ο Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω πώληση F-16 στην Τουρκία

20:26 - 07 Δεκ 2022 | Πολιτική
Αμετακίνητος ο Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω πώληση F-16 στην Τουρκία
Το Κογκρέσο ψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, με διατάξεις που άνοιγαν το δρόμο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ωστόσο, ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, δηλώνει πως δεν πρόκειται να ανάψει το πράσινο φως, αν δεν συμμορφωθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε τα ξημερώματα στο Κογκρέσο αναφέρει πως «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16.

Ουσιαστικά η διατύπωση μπαίνει ώστε να προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία. Αποτελεί ουσιαστικά δικλείδα ασφαλείας και οι Τούρκοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν στο άκουσμα της είδησης.

Ο Μενέντεζ, όμως, αναφέρει πως δεν είναι αρκετή, από τη στιγμή που η Τουρκία δεν δείχνει τέτοια πρόθεση.

Σε tweet του μάλιστα ο Μενέντεζ ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα έγραψε:
«Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, το #NDAA δεν είναι νίκη για την #Τουρκία. Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία για να αντιμετωπίσουμε τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως Πρόεδρος #SFRC, ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις καταχρήσεις του σε όλη την περιοχή.…»

Τελευταία τροποποίηση στις 20:55 - 07 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.