ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δένδιας: Ελλάδα-Αίγυπτος έχουν συνεχή συντονισμό για θέματα ασφάλειας στην Αν.Μεσόγειο

17:42 - 15 Δεκ 2022 | Πολιτική
Δένδιας: Ελλάδα-Αίγυπτος έχουν συνεχή συντονισμό για θέματα ασφάλειας στην Αν.Μεσόγειο
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, για την οριοθέτηση των δυτικών θαλάσσιων ορίων της Αιγύπτου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν συνεχή συντονισμό για θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών είναι ένα λαμπρό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την πίστη της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας και που συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή, σε αντίθεση με τα μνημόνια κατανόησης που υπεγράφησαν μεταξύ της διοίκησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

{https://twitter.com/GreeceMFA/status/1603350352128000001}

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, τόνισε πως έχουν εξελιχθεί σε εταιρικές σχέσεις.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυσή τους. Στο επίκεντρο βρέθηκαν θέματα ενέργειας, οικονομίας, διασυνδεσιμότητας, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο κοινών συμφερόντων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, «κάτι που είναι προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και του ΝΑΤΟ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα. «Είναι πάντα πολύ ευχάριστο να βρίσκομαι στην Αθήνα ανάμεσα σε εταίρους και φίλους» επισήμανε.

Παράλληλα, ο Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε πως είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που η σχέση μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας παρέχει ένα αληθινό παράδειγμα καλής γειτονίας. «Ένα παράδειγμα του πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε μια μακρά και σταθερή συνεργασία, που βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στον σεβασμό». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.