ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βορίδης: Απόλυτη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ για τους ΟΤΑ

16:21 - 16 Δεκ 2022 | Πολιτική
Βορίδης: Απόλυτη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ για τους ΟΤΑ
Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί απολύτως στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ταυτόχρονα όμως, θα διασφαλίσει την κυβερνησιμότητα των δήμων, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στην απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου για τις διατάξεις του 2019, με τις οποίες μεταφέρθηκαν αρμοδιότητες από τα δημοτικά συμβούλια προς τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής των δήμων.

Απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι είχε ζητήσει νωρίτερα από τον υπουργό Εσωτερικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Μου λέτε για την απόφαση του ΣτΕ. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη ανησυχία στους ΟΤΑ», είπε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ξέρετε γιατί έχει δημιουργήσει ανησυχία; Έχετε σκεφτεί; Γιατί ανησυχούν μήπως εφαρμοστεί το εκλογικό σας σύστημα. Γιατί ανησυχούν μήπως εφαρμοστούν αυτά που ορίζει ο δικός σας εκλογικός νόμος. Είναι ενδιαφέρον να ακούσουν οι δήμαρχοι τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ διότι οι θέσεις του έχουν διακυμάνσεις...».

Και πρόσθεσε: «Πάντα εμείς συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Θα συμμορφωθούμε απολύτως. Ταυτόχρονα όμως, να είμαστε συνεννοημένοι, θα διασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων. Και τα δύο θα γίνουν. Το μείζον είναι ότι το σύνολο των ΟΤΑ ανησυχεί και μας απευθύνει εκκλήσεις να βρούμε λύση για να μην εφαρμοστεί αυτό που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Βορίδης είπε ότι με σαφήνεια φαίνεται πως την τριετία αυτή ενισχύθηκε σημαντικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι μεγέθη που «νικούν» τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης για υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ. Εντυπωσιακά, όπως είπε, είναι και τα μεγέθη για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, «πρωτοβουλίες που έχουν αλλάξει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης». Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές ήταν ο εσωτερικός έλεγχος στη δημόσια διοίκηση, το προσοντολόγιο, τα συμβούλια ακεραιότητας. «Πρέπει κανείς να δει τη στρατηγική πίσω από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις. Η στρατηγική είναι κυρίως μία: η ανατροπή του εξισωτισμού στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να γίνει αποτελεσματική και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον πολίτη», είπε ο κ. Βορίδης, που έδωσε την έννοια του «εξισωτισμού στη δημόσια διοίκηση», δηλαδή το «δουλεύω λίγο-δουλεύω πολύ, θα πάρω τα ίδια χρήματα» και «δουλεύω λίγο-δουλεύω πολύ, θα εξελιχθώ με τον ίδιο τρόπο». Αυτή, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, είναι «η καταθλιπτική επιρροή των ιδεών της Αριστεράς στη δημόσια διοίκηση, που την καθήλωσε για χρόνια».

«Πλέον εισήχθη το μπόνους παραγωγικότητας, εισήχθη η αξιολόγηση με βάση τις δεξιότητες. Αυτό διαμορφώνει ένα καινούργιο τοπίο», είπε.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την πάταξη της διαφθοράς, ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε το εθνικό σύστημα ακεραιότητας, τον σύμβουλο ακεραιότητας, φτιάχτηκε η Αρχή Διαφάνειας, εκδόθηκαν Κώδικες Δεοντολογίας. Ιδίως δε με το νόμο για τον εσωτερικό έλεγχο που όπως είπε, αντιμετωπίζει συστηματικά τα ζητήματα διαφθοράς, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το σύστημα αυτό αποδίδει δεδομένου ότι η χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ «κατρακύλησε» 10 μονάδες στους διεθνείς δείκτες διαφθοράς. Σήμερα όμως η θέση της χώρας είναι 13 θέσεις πάνω στον δείκτη διαφθοράς.

Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισε, η δημόσια διοίκηση ανακτά την εμπιστοσύνη στις συνειδήσεις των πολιτών, όπως δείχνουν στοιχεία του ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία αυτά, επισήμανε δείχνουν ότι πλέον οι Έλληνες εμπιστεύονται τη δημόσια διοίκηση περισσότερο από όσο οι Βρετανοί τη δική τους, περισσότερο από όσο οι Ισπανοί τη δική τους δημόσια διοίκηση, οι Ιταλοί. Η Ελλάδα είναι 0,1 μονάδα κάτω από την εμπιστοσύνη που έχουν οι Αμερικανοί στη δική τους δημόσια διοίκηση.

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Σε εμάς για ηθικά ζητήματα, δεν θα κουνάτε το δάχτυλο. Γιατί έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες από την κυβέρνηση και εργώδης προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά αλλά γιατί κυρίως, ο αρχηγός μας, ο πρόεδρος μας έχει διαφορετική στάση για τα ζητήματα αυτά, σε σχέση με εσάς.

Αν ακολουθούσατε το παράδειγμα του δικού μας προέδρου, θα έπρεπε εσείς κάθε φορά που βλέπετε επιλήψιμη συμπεριφορά, που μπορεί να υπάρξει παντού, θα έπρεπε να ενεργείτε, να αποπέμπετε αυτόν που έχει κάνει κάτι. Δεν είναι όμως αυτή η περίπτωσή σας. Σας θυμίζω ότι έχετε δύο πρώην υπουργούς σας κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο, για τους οποίους δεν έχετε πάρει την παραμικρή απόσταση. Επομένως, δεν έχετε κανένα ηθικό πλεονέκτημα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.