ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακρίβεια: Το... στρογγυλεμένο σχέδιο Μητσοτάκη για να μείνουν «όλοι ικανοποιημένοι»

12:48 - 24 Ιαν 2023 | Πολιτική
Ακρίβεια: Το... στρογγυλεμένο σχέδιο Μητσοτάκη για να μείνουν «όλοι ικανοποιημένοι»
Ένα... στρογγυλεμένο πλαίσιο στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ουσιαστικά προεκλογική συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα (23/1).

Η συνέντευξη Τύπου είχε ως αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας, με τον Πρωθυπουργό να παραδέχεται πως η ακρίβεια παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα.

Εκτίμησε βέβαια πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του, αλλά δεν θα μπορούσε να παραβλέψει το γεγονός ότι τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν μεγάλες ανατιμήσεις.

Πώς απαντά σε αυτό η κυβέρνηση; Υπάρχει ασφαλώς το "Καλάθι του νοικοκυριού", αλλά όπως δείχνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες δεν έχουν πειστεί ότι πραγματικά βοηθάει. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσθέτει λοιπόν στη βοήθεια το Market Pass, που ουσιαστικά θα επιδοτεί ένα μέρος (10%) από τα μηνιαία ψώνια πολλών νοικοκυριών (περίπου 85%).

Ενόψει φυσικά και των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αντιδράσει και γι' αυτό έχει θέσει ως κεντρικό σύνθημα την αύξηση των μισθών, δείχνοντας πως συνειδητοποιεί ότι τα εισοδήματα πρέπει να ενισχυθούν.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει λοιπόν να προχωρήσει σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, οριακά δηλαδή πριν από τις εκλογές.

Παράλληλα, έχει ήδη δρομολογηθεί η αύξηση στις συντάξεις που θα φανεί για πρώτη φορά στις πληρωμές στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως εφόσον επανεκλεγεί, θα προωθήσει αυξήσεις και στους μισθούς στο Δημόσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί βέβαια την ίδια ώρα τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να δώσουν αναλογικά αυξήσεις και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, που δεν παίρνουν μεν τον κατώτατο μισθό, αλλά λίγο παραπάνω από αυτόν  και ασφαλώς τα χρήματα δεν φτάνουν.

Ασφαλώς, προκειμένου να μην αντιδράσουν αρνητικά οι επιχειρήσεις, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως -εφόσον επανεκλεγεί- θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πρόκειται για ένα "σφαιρικό" πλάνο της κυβέρνησης ώστε όλοι να παίρνουν από κάτι. Η κυβέρνηση θεωρεί πως με αυτό το πλαίσιο καλύπτει σχεδόν το σύνολο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων, παρότι δεν απαντά άμεσα στο πρόβλημα που είναι ασφαλως η ακρίβεια. Εκτιμά, όμως, πως έμμεσα... ροκανίζει τις αυξήσεις του πληθωρισμού που θυμίζουμε θα παραμείνει σε επίπεδα 5% το 2023.

Το θέμα είναι αν το μίγμα προεκλογικών και μετεκλογικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ικανό για να πείσει τους ψηφοφόρους να τον στηρίξουν και φυσικά αν θα υπάρξει... πλειοδοσία από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να λέει πως το σημαντικότερο είναι η δημοσιονομική σύνεση για να μη χαθεί η επενδυτική βαθμίδα, αλλά ο κόσμος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και αυτό θα είναι το βασικό του κριτήριο την ώρα της κάλπης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.