ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοσκόπηση MRB: Οικουμενική κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι

21:23 - 27 Ιαν 2023 | Πολιτική
Δημοσκόπηση MRB: Οικουμενική κυβέρνηση θέλουν οι αναποφάσιστοι
Τις προθέσεις των αναποφάσιστων, που ανέρχονται σε ποσοστό 16%, καταγράφει το β’ μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε η MRB για λογαριασμό του OPEN, με ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία να αποτελεί η επιθυμία τους για δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στα σενάρια συνεργασίας, το 25% των αναποφάσιστων θα ήθελε οικουμενική κυβέρνηση, το 12% κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, το 6,6% ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και το 6% κυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Το 14,1% των αναποφάσιστων δηλώνει πως θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, έστω και με μία ψήφο, ενώ τη Νέα Δημοκρατία επιλέγει ως απάντηση το 9,2%.

Στο σύνολο του δείγματος στο οποίο διενεργήθηκε η δημοσκόπηση και σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση ούτε στις πρώτες, ούτε στις δεύτερες εκλογές:

  • Το 20,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

  • Το 15,2% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

  • Το 9,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα της αριστεράς

  • Το 6,6% κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα της Δεξιάς.

Στην ερώτηση «κυβέρνηση συνεργασίας ή νέες εκλογές;»:

  • Το 49,4% απαντά πως θέλει κυβέρνησης συνεργασίας που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, την ώρα που το 43,9% ζητεί διεξαγωγή νέων εκλογών.

  • Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 58% θέλει νέες εκλογές και το 35% κυβέρνηση συνεργασίας.

  • Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 62% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και το 35% νέες εκλογές.

  • Ως προς τους αναποφάσιστους, το 51,9% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 39,8% θέλει τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Βασικό κριτήριο ψήφου για τους αναποφάσιστους παραμένει η ακρίβεια σε ποσοστό 86,2%. Ακολουθεί με 81,8% το θέμα της διαφθοράς και διαχείρισης δημοσίου χρήματος, ενώ έπονται εγκληματικότητα, ελληνοτουρκικά και υποκλοπές.

Τέλος, σε ποσοστό 68,5% οι αναποφάσιστοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει λάβει λιγότερα μέτρααπό αυτά που επιτρέπει η κατάσταση της οικονομίας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 15% απαντά πως η κυβέρνηση έλαβε μέτρα στήριξης που της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά. Το 5,1% θεωρεί πως η κυβέρνηση ήταν… περισσότερο γενναιόδωρη απ’ όσο έπρεπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:29 - 27 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.