ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιόχανσον: Δε γνωρίζουμε ούτε χρηματοδοτήσαμε τη ΜΚΟ «Aegean Boat Report»

12:22 - 31 Ιαν 2023 | Πολιτική
Γιόχανσον: Δε γνωρίζουμε ούτε χρηματοδοτήσαμε τη ΜΚΟ «Aegean Boat Report»
Πλήρη άγνοια, για τις δραστηριότητες της ΜΚΟ «Aegean Boat Report», που φέρεται να εμπλέκεται σε παράνομη διακίνηση μεταναστών προς την ΕΕ, εκφράζει, σε χθεσινή της (30/1) γραπτή απάντηση, προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Κώστα Μαυρίδη, η Επίτροπος Ίλβα Γιόχανσον.

Διαβεβαιώνει, μάλιστα, ότι η εν λόγω ΜΚΟ δεν έχει επωφεληθεί από κονδύλια της ΕΕ.

        Στην ερώτηση του, ωστόσο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής, υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ότι:

-Υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι η ΜΚΟ «Aegean Boat Report», η οποία εδρεύει στη Νορβηγία, στην πραγματικότητα χρηματοδοτείται από την Τουρκία για να βοηθήσει στην παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία αποτυγχάνει να εκπληρώσει την πλευρά της συμφωνίας και να τηρήσει τη δέσμευσή της να αποτρέψει τους μετανάστες να ξεκινούν παράνομα και επικίνδυνα ταξίδια για να διαφυλάξουν ανθρώπινες ζωές.

Στην πραγματικότητα, δεν κάνει τίποτα για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

-Ομοίως, η ΜΚΟ «Aegean Boat Report» ενθαρρύνει τις δραστηριότητες των διακινητών που δρουν κατά μήκος των τουρκικών ακτών, ενώ ταυτόχρονα στρέφει το δάχτυλο της ευθύνης στην Ελλάδα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απάντησή της στη μεταναστευτική κρίση που προκύπτει.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου

«Η Επιτροπή δεν έχει λάβει καμία πληροφορία, που να δείχνει την ανάμειξη αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) σε παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εμπορία ανθρώπων στα ελληνικά σύνορα.

Η εν λόγω ΜΚΟ δεν έχει επωφεληθεί από κονδύλια της ΕΕ.

Είναι πρωτίστως ευθύνη των εθνικών αρχών να διερευνήσουν τυχόν ισχυρισμούς, με σκοπό τη διαπίστωση των γεγονότων και τη σωστή παρακολούθηση οποιασδήποτε αδικοπραγίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η χρήση των κονδυλίων της ΕΕ είναι σύμφωνη με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.

Η Επιτροπή διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια για τους δικαιούχους κονδυλίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ.

Σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί ότι δικαιούχοι χρηματοδότησης της ΕΕ συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες, η Επιτροπή, σύμφωνα με τις ισχύουσες κανονιστικές και συμβατικές διατάξεις, μπορεί να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των πληρωμών, της καταγγελίας της συμφωνίας(ών) επιχορήγησης».

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 31 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.