ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «μπλόκαραν» τον Κασιδιάρη- Γιατί δεν συντάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ

10:50 - 09 Φεβ 2023 | Πολιτική
ΝΔ-ΠΑΣΟΚ «μπλόκαραν» τον Κασιδιάρη- Γιατί δεν συντάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ
Με την ευρύτερη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε η τροπολογία για τη θεσμική θωράκιση της Βουλής και της Δημοκρατίας από εγκληματικές συμμορίες που στοχεύουν να λειτουργήσουν ως "Δούρειοι Ίπποι" ιδρύοντας πολιτικά κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή ή το κόμμα Κασιδιάρη.

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

O ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην ΠΑΣΟΚ- επικαλέστηκαν κυρίως την ανάγκη ο αποκλεισμός να αφορά ρητώς νεοναζιστικά και ρατσιστικά κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή και τα... απομεινάρια της. Ο λόγος είναι ότι υποστηρίζουν πως υπάρχει κίνδυνος η συγκεκριμένη τροπολογία να αξιοποιηθεί πολιτικά στο μέλλον ώστε να αποκλειστούν και «αθώα» κόμματα.

Για παράδειγμα, λένε, μπορεί να βρεθεί στην εξουσία μία ακροδεξιά κυβέρνηση και να αφήσει εκτός εκλογών το ΚΚΕ ή άλλα αριστερά κόμματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η τροπολογία ανοίγει ένα «διάπλατο παράθυρο» ώστε αύριο κάποιος να ισχυριστεί ότι η τροπολογία δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, αλλά και οποιοδήποτε κόμμα, «αν οποιοσδήποτε δικαστής κρίνει ότι δεν υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Κατήγγειλε δε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει την «ανιστόρητη και επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων» και έκανε λόγο για «επικίνδυνη εξέλιξη» με όρους ιστορίας και όχι πολιτικής συγκυρίας.

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ΚΚΕ με τον βουλευτή Γιάννη Γκιόκα να προειδοποιεί ότι η ρύθμιση ανοίγει μια γενική συζήτηση περί κομμάτων που «εξυπηρετούν ή που δεν εξυπηρετούν την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» και οδηγεί «σε απαράδεκτες γενικεύσεις που μπορεί δυνητικά να στεγάσουν την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων και την ποινικοποίηση του ριζοσπαστισμού, η οποία είναι επίσημη πολιτική και κατεύθυνση της ΕΕ».

H αντιπολίτευση προσθέτει ακόμα πως η τροπολογία έρχεται στο "παρά πέντε" των εκλογών, γεγονός που ενδεχομένως να μην περάσει το σωστό μήνυμα στους πολίτες και πως γίνεται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η κυβέρνηση απάντησε στα παραπάνω με κάποιες διορθώσεις στο κείμενο της τροπολογίας, που όμως δεν έφεραν τη σύμπνοια.

- στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου β αφαιρέθηκαν οι λέξεις «ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα» και άρα περιορίζεται η διάταξη μόνο σε αδικήματα με πολιτειακή απαξία (κεφάλαια 1-6 του 2ου βιβλίου του Ποινικού Κώδικα). 

- Στο 2 εδάφιο της περίπτωσης γ παραμένει η επαναδιατύπωση της συνταγματικής πρόβλεψης του αρ 29 και αντικαθίσταται το 2ο εδάφιο με την εξής φράση : «η κρίση περί του ότι η δράση πολιτικού κόμματος ΔΕΝ εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα μόνο όταν υφίσταται καταδίκη για τα αδικήματα 134 (εσχάτη προδοσία), 187 (εγκληματική συμμορία) και 187Α (τρομοκρατία). Άρα διατηρείται το πεδίο κρίσης του Αρείου Πάγου αλλά διατυπώνεται κρίση αρνητικά για τις περιπτώσεις που δεν εξυπηρετείται το πολίτευμα.

Μετά από αυτές τις διορθώσεις και αφού η Βουλή έκρινε συνταγματική τη ρύθμιση, το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης πήραν την απόφαση να την υπερψηφίσουν.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του βρέθηκε στην πρωτοπορία της εθνικής συμφιλίωσης αλλά και του αγώνα εναντίον των απολογητών του χιτλερισμού. Το 2013, όταν το Κίνημα μας οργάνωνε επικοινωνιακή καμπάνια για να διατρανώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και παράλληλα μιλούσε για την ανάγκη προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος έναντι του φαινομένου του νεοναζισμού, άλλες πολιτικές δυνάμεις “ξέπλεναν” το εν λόγω μόρφωμα.

Είτε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή” όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είτε υιοθετώντας στη Βουλή το απαράδεκτο δόγμα εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”, αποκλειστικά και μόνο για να προωθούν τα νομοσχέδια της αρεσκείας τους μαζί με τους Χρυσαυγίτες.

Ήταν μετά από προσωπική μου επιστολή, τον Οκτώβριο του 2020, προς τον αείμνηστο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που έκλεισαν οριστικά οι πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου στον καταδικασθέντα ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, παρά την καθυστέρηση, που είχε επιδείξει η τότε Κυβέρνηση. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι έκαναν δεύτερες σκέψεις με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, υπολογίζοντας πάνω απ’ όλα το πολιτικό κόστος. Πιστοί στη λογική “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φτάσαμε να νομοθετήσουμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές.

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει πιστό στις παραδόσεις του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Γι’ αυτό και καταθέσαμε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα.

Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:46 - 09 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.