ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανδρουλάκης: Προτείνει συγκυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό

09:25 - 23 Μαρ 2023 | Πολιτική
Ανδρουλάκης: Προτείνει συγκυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό
Ανοιχτός στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, τόσο με τη ΝΔ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο, έθεσε συγκεκριμένους όρους.

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης (22/3) στην ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες και τόνισε πως είναι πρόθυμος να δείξει πνεύμα συνεννόησης ώστε να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Ωστόσο, σημείωσε πως για να μπει το ΠΑΣΟΚ σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση θα πρέπει πρώτα και κύρια να έχει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, ώστε να μπορεί και να διαπραγματευθεί κατάλληλα.

Εφόσον πάρει το ΠΑΣΟΚ διψήφιο ποσοστό, τότε θα θέσει το πρόγραμμά του ως βάση κυβερνητικής συνεργασίας τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιο κόμμα δείξει πως έχει πράγματι διάθεση να το εφαρμόσει, τότε ο ίδιος θα δηλώσει παρών. Και σημείωσε πως θέλει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή.

Στο ερώτημα αν θα δεχθεί για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, η απάντησή του ήταν αρνητική. Είπε πως ζητάει ισχυρό ποσοστό ώστε να διαπραγματευθεί την επιλογή ενός άλλου προσώπου. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας κυβέρνησαν και δεν έπεισαν πως είναι κατάλληλοι για τη θέση.

Ασφαλώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά είπε πως θα συζητήσει για τη θέση του πρωθυπουργού μόνο "πολιτικά πρόσωπα" που θα έχουν τη διάθεση να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα.

 «Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο», τόνισε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο Πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας» ανέφερε.

Όσο για το ενδεχόμενο να υπάρξουν (αποστάτες) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα εκλεγούν και δεν θα θέλουν συγκυβέρνηση πχ με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως μεταπηδήσουν στη ΝΔ, όπως συχνά αφήνει να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως «Όποιος διαφωνεί έπρεπε να είχε διαφωνήσει εδώ και καιρό».

Σημείωσε δε με νόημα πως «αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του - με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής – τον μιμηθεί και σε άλλα , που η μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, να είναι σίγουρος ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:49 - 23 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.