ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σακελλαροπούλου από Βελιγράδι: Καταδικαστέες οι τάσεις αναθεωρητισμού και επεκτατισμού

17:02 - 28 Μαρ 2023 | Πολιτική
Σακελλαροπούλου από Βελιγράδι: Καταδικαστέες οι τάσεις αναθεωρητισμού και επεκτατισμού
Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου και συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ειδικότερα, η επίσημη τελετή υποδοχής πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κυβερνητικό κτίριο «Παλάτι της Σερβίας» με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και την απόδοση τιμών από την Προεδρική Φρουρά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ν/Α Ευρώπης, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, το ενεργειακό, η κατάσταση στην Ουκρανία και οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής.

Σε διμερές επίπεδο διαπιστώθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σακελλαροπούλου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, «οι σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας παραμένουν σταθερές και αδιατάρακτες εδώ και σχεδόν 150 χρόνια, και αντανακλούν τους σημαντικούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, καθώς και τη φιλία που συνδέει τους λαούς μας».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία 

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία η Πρόεδρος τόνισε ότι είναι καταδικαστέες οι τάσεις αναθεωρητισμού και επεκτατισμού. «Η αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος μας υπενθύμισε για ακόμη μία φορά, με τον πλέον σκληρό τρόπο, ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη. Θα πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι για αυτήν έμπρακτα, με βάση τις αρχές και τις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι τάσεις του αναχρονιστικού αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, από όπου και αν προέρχονται, είναι πλήρως καταδικαστέες και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας. Η στρατιωτική σύγκρουση έχει καταστεί μακροχρόνια και δεν διαφαίνονται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, προοπτικές διπλωματικής διευθέτησης» επισήμανε.

Σε άλλο σημείο, η ΠτΔ εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και γενικότερα των Δ. Βαλκανίων. «Η χώρα μου, όπως είναι γνωστό, είχε πάντα την άποψη ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για τον λόγο αυτόν εξέφρασα, για ακόμη μία φορά, τη σταθερή και αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Σερβίας και στις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου.

Στο επίκεντρο το ζήτημα του Κοσόβου

Το ζήτημα του Κοσόβου επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο Προέδρων.  Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διαβεβαίωσε ότι «η θέση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της σερβικής δημόσιας τηλεόρασης αν η Ελλάδα δέχθηκε πιέσεις από το εξωτερικό για να αναθεωρήσει τη στάση της για το Κόσοβο η ΠτΔ επανέλαβε την σταθερή θέση για το θέμα επισημαίνοντας ότι η πολιτική που ασκείται από την Ελλάδα έχει γνώμονα την ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας και για την συνέπεια που επιδεικνύει στο ζήτημα του Κοσόβου. Επισήμανε επίσης ότι «η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα» σημειώνοντας ότι η στάση αυτή βασίζεται στις αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.