ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης: Σταθερή κυβέρνηση για επενδυτική βαθμίδα- Μηδενίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα

13:38 - 04 Απρ 2023 | Πολιτική
Μητσοτάκης: Σταθερή κυβέρνηση για επενδυτική βαθμίδα- Μηδενίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα
Τον απολογισμό της τετραετίας στο πεδίο της οικονομίας έκανε η κυβέρνηση στην εκδήλωση «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική» που διοργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνέδεσε το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας με τις προσεχείς εκλογές και την ανάγκη, όπως είπε, να προκύψει σταθερή κυβέρνηση. Πρωτογενές μηδενικό έλλειμμα για το 2022 ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο Θόδωρος Σκυλακάκης είπε πως η ανάπτυξη του 2022 θα είναι τουλάχιστον 1% πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις.

"Η εθνική οικονομία τα 4 χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές και βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του και εκτίμησε ότι "εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023".

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόνοχιου, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον συνεχάρη για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην οικονομία της.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ έκανε αναφορά και στην πρόοδο που έκανε η ελληνική οικονομία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είπε ότι "καταφέραμε συλλογικά η οικονομία μας να διακρίνεται σήμερα για υψηλή ανθεκτικότητα και δυναμική. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως για τη μεσαία τάξη. θεσπίσαμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού, στηρίξαμε τους πολίτες σε κάθε κρίση. Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, προγράμματα για προσιτή στέγη σε νέα ζευγάρια. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από το 2019. Υλοποιήσαμε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας, εκσυγχρονίσαμε δημόσια περιουσία όπως το Ελληνικό, εξυγιάναμε επιχειρήσεις όπως τα ναυπηγεία, εφαρμόσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Εφαρμόσαμε συνετή δημιοσονομική πολιτική και διορατική εκδοτική στρατηγική. Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023.  Κλείνοντας, ο κ.Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι η χώρα κατέγραψε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για το 2022. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι η χώρα πέτυχε πολύ σημαντικές επιδόσεις στον τομέα της οικονομίας, παρά τις κρίσεις. Μειώθηκε το δημόσιο χρέος κατά 15% σε σχέση με το 2018, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45%. Πετύχαμε κόντρα στη λογική των προκατόχων μας. Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση σε αντιλαμβανόταν πώς λειτουργεί η ιδιωτική οικονομία.  Η Ελλάδα, είπε, είναι πρωτοπόρα στην αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ξεκινήσει τεράστιες επενδύσεις. Το Ταμείο, είπε, έχει πολλαπλά συστήματα ελέγχου και θα μπορέσει να βοηθήσει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Υποβάλαμε αίτημα για επιπλέον 5 δισ. ευρώ στην ΕΕ. Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται περισσότερο από τον πολιτικό κίνδυνο. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: οπισθοδρόμηση ή αστάθεια και πειραματισμοί ή ανάπτυξη, σταθερότητα, καλύτερο μέλλον. 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:41 - 04 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.