ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μητσοτάκης:Καμία αμφιβολία για το ποιος θα κυβερνήσει στις 21 Μαΐου

16:32 - 29 Απρ 2023 | Πολιτική
Μητσοτάκης:Καμία αμφιβολία για το ποιος θα κυβερνήσει στις 21 Μαΐου
«Θέλω να μην υπάρχει καμία αμφιβολία το βράδυ της 21ης Μαΐου στην κάλπη της απλής αναλογικής, όταν μετρηθούν τα αποτελέσματα, να μην υπάρχει ούτε ένας ο οποίος να αμφιβάλλει ότι την επόμενη μέρα θα κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία», δήλωσε από τη Ναύπακτο όπου βρέθηκε το Σάββατο (29/4) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τόνισε δε πως «ψηφίζουμε και για κυβέρνηση, ψηφίζουμε και για υποψήφιο Πρωθυπουργό. Θέλω να πω και σε φίλους μας, οι οποίοι ενδεχομένως να προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, ότι κάποια από αυτά τα οποία ακούω -ειδικά από το ΠΑΣΟΚ- ότι θα ψηφίσετε αλλά δε θα προκύψει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αν επιλέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα προκύψει λέει πρωθυπουργός κάποιος άγνωστος “Χ”.

“Kinder” έκπληξη είναι ο πρωθυπουργός, δεν σας τον λέω, τον ξέρω εγώ αλλά θα τον προτείνω μετά τις εκλογές; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Διότι δεν ψηφίζετε μόνο για κυβέρνηση ψηφίζετε και για Πρωθυπουργό. Ψηφίζετε και για Πρωθυπουργό, ο οποίος να μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα, ο οποίος θα πάει στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματευτεί προς όφελος όλων των Ελλήνων πολιτών». 

Επίσης είπε κατά τον χαιρετισμό του: «Όταν είχα έρθει πάλι στη Ναύπακτο εδώ το 2019, είχα δεσμευτεί ότι τότε θα δώσουμε τη μεγαλύτερή μας έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, θα μειώσουμε τους φόρους, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες. Xαίρομαι γιατί σήμερα έρχομαι σε μια πόλη η οποία σφύζει από ζωή, έχει σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και στην οποία εκτελούνται μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να ξαναγυρίσουν τον τόπο πίσω. Διότι τελικά το κρίσιμο δίλημμα αυτών των εκλογών είναι απλό: θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία να πηγαίνουμε μπροστά προς μία Ελλάδα πιο ισχυρή, πιο πλούσια ή θα ξαναγυρίσουμε σε μία εποχή υψηλών φόρων, υψηλών εισφορών, μιζέριας;  Θα εξακολουθούμε να μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι συνομιλητές στην Ευρώπη ή θα ξαναπάμε στην Ευρώπη ως επαίτες, να παρακαλούμε και να είμαστε ουσιαστικά ο αποδιοπομπαίος τράγος; Θα εξακολουθούμε να έχουμε μία πατρίδα ισχυρή η οποία φυλάει τα σύνορά της και περιορίζει την παράνομη μετανάστευση ή θα ξαναγίνουμε “ξέφραγο αμπέλι”, όπως ήμασταν το 2015 όταν 1,5 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν από την πατρίδα μας; Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για να χτίσουμε τις αμυντικές μας συμφωνίες με φίλες χώρες ή θα κάνουμε αναζητήσεις τριτοκοσμικές οι οποίες θα θέτουν σε κίνδυνο ουσιαστικά την ίδια την υπόσταση της εθνικής μας κυριαρχίας».

«Οι πολίτες να κρίνουν αντικειμενικά τις δύο τετραετίες»

Στη συνέχεια από το Μεσολόγγι ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «είχαμε τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη, πριν από τον Μητσοτάκη είχαμε τέσσερα χρόνια Τσίπρα. Σας ζητώ να κρίνετε αντικειμενικά την πορεία εκείνης της τετραετίας και την πορεία της δικής μας τετραετίας και επιμένω σε αυτό, επειδή διαπιστώνω ότι κάποιες και κάποιοι παραμένουν αδιόρθωτοι. Ο κύριος Τσίπρας επειδή ξέρει πολύ καλά ότι αποκλείεται να κερδίσει τις εκλογές, σχεδιάζει στο μυαλό του κάποιου είδους κυβέρνηση ηττημένων, ανοχής, προοδευτικής διακυβέρνησης που μόνο στο μυαλό του υπάρχει. Αλλά με ποιους θα την κάνει; Δεν είναι στο όνειρό του. Δεν είναι καθόλου στο όνειρό του. Εσείς έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε στο όνειρό του στέλνοντας στην πρώτη θέση με ισχυρή εντολή τη Νέα Δημοκρατία.

Αυτή την πολιτική “τερατογένεση” όπως την αποκαλώ, θέλω να την φανταστείτε λίγο. Το ΠΑΣΟΚ να κυβερνά μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και μαζί φυσικά, γιατί τον χρειάζονται, με το Γιάνη με ένα “Ν”, Βαρουφάκη, ο οποίος θα σας πάρει τα ευρώ και θα τα αντικαταστήσει με “Δήμητρες”. Θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες, θα κάνει δηλαδή με άλλα λόγια ακριβώς όλα αυτά τα οποία πήγαν να κάνουν το 2015. Γι’ αυτό και τους λέμε μία απλή κουβέντα. “Όχι δεύτερη φορά στη συμφορά. Ναι, δεύτερη ευκαιρία στην προκοπή”. Αυτό λοιπόν είναι το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Αν θα πάμε τελικά μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω, αν θα συνεχίσουμε σε μία πορεία όπου θα μειώνουμε σταδιακά τους φόρους, θα στηρίζουμε την ελεύθερη οικονομία, θα στηρίζουμε την δημιουργικότητα του Έλληνα ή θα γυρίσουμε σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης και της εργασίας και των επιχειρήσεων».

Eπεσήμανε ότι πρέπει να σταλεί «το μήνυμα ότι αυτή η πορεία την οποία έχουμε χαράξει αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, αυτή η πορεία προκοπής, αυτοπεποίθησης, αυτή η πορεία που μας οδήγησε να ξεπεράσουμε νικηφόρα τις δυσκολίες, πρέπει να συνεχιστεί. Πρέπει η Νέα Δημοκρατία να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της, για να μπορέσουμε πραγματικά να ελπίζουμε όλες και όλοι σε ένα καλύτερο αύριο».

«Σκεφτόμουν, ξέρετε, ερχόμενος εδώ, ότι πριν από ακριβώς 200 χρόνια, ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Τον Εθνικό μας Ύμνο και σήμερα τα λόγια του είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. Διότι η Ελλάδα καλείται να πιστοποιήσει, ότι μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη, σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον, μέσα από μία οικονομία, η οποία θα αναπτύσσεται προς όφελος όλων. Καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιεί, μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική που προστατεύει τα σύνορα της πατρίδος. Και ταυτόχρονα θωρακίζει την Ελλάδα μας από κάθε πιθανή επιβουλή», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εγκαινίασε το ανακαινισμένο Μουσείο στο Μεσολόγγι

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου στο Μεσολόγγι συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, και έκοψε την κορδέλα, δίνοντας το έναυσμα προκειμένου η νέα έκθεση να δοθεί στη διάθεση του κοινού.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Σεβασμιότατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δήμαρχοι των όμορων δήμων, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι.

Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο Μεσολόγγι για τα έστω και ολίγον ετεροχρονισμένα εγκαίνια ενός πολύ σημαντικού μουσείου για την πόλη του Μεσολογγίου.

Θα ήθελα, ξεκινώντας, να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσοι εργάστηκαν για να φέρουν εις πέρας αυτό το έργο. Από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Υπουργείο και φυσικά τις χωριστές ευχαριστίες στην Εφορεία Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στην κυρία Έφορο, η οποία, όπως είπε και η Υπουργός, είχε θέσει την λειτουργία αυτού του μουσείου ως κεντρικό στόχο τον οποίο και έφερε εις πέρας.

Θέλω στο πρόσωπό της να ευχαριστήσω ξεχωριστά όλους τους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι πολλές φορές ξεπερνούν τις προσδοκίες μας και τις τυπικές τους υποχρεώσεις για να εργαστούν άοκνα έτσι ώστε να μπορούν να υπηρετούν το γενικό καλό.

Πράγματι, αγαπητέ μου Δήμαρχε, η πόλη του Μεσολογγίου, η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου άξιζε να έχει ένα τέτοιο αρχαιολογικό μουσείο, για δύο λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι έπρεπε με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθεί αυτό το μοναδικό κτίριο, για το οποίο είχα ακούσει πολλά αλλά νομίζω ότι οι φωτογραφίες το αδικούν.

Το Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο βρήκε έναν καινούργιο ρόλο, έναν ρόλο ο οποίος στεγάζει πια έναν πλούσιο και διαχρονικό πολιτιστικό θησαυρό.

Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου είναι ταυτισμένη στην ιστορική συλλογική συνείδηση για τα γεγονότα της ηρωικής εξόδου. Πράγματι, ευχαριστώ που θυμηθήκατε την αναφορά την οποία έκανα στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου εισέπραξα για την αναφορά μου στο Μεσολόγγι ένα πολύ θερμό χειροκρότημα.

Γιατί, πράγματι, αυτή η στιγμή είναι ίσως περισσότερο ταυτισμένη από οποιαδήποτε άλλη με τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία.

Όμως, η Αιτωλοακαρνανία, η Αιτωλία, η Ακαρνανία, προϋπήρχε πολύ πριν της στιγμής της Εξόδου. Και στις επτά πολύ όμορφα ανακαινισμένες αίθουσες αυτού του μοναδικού κτιρίου, θα αφηγηθεί το μουσείο την ιστορία του πολιτιστικού θησαυρού μιας περιοχής η οποία έχει τόσο πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή μνεία -γιατί πράγματι εντυπωσιάστηκα- στις δύο αίθουσες του πρώτου ορόφου, στις οποίες έχουν βρει τη θέση τους ευρήματα από ανασκαφές οι οποίες προέκυψαν από τα μεγάλα έργα υποδομών τα οποία έγιναν στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικά από την Ιονία Οδό. Βλέπετε πώς μερικές φορές τα ίδια τα μεγάλα έργα αποκαλύπτουν πολιτιστικούς θησαυρούς και μετά φυσικά είναι η δική σας η δουλειά να τα προστατεύσετε αυτά τα ευρήματα και να τα αναδείξετε.

Αλλά δεν φιλοξενεί μόνο τέτοια ευρήματα. Η πόλη του Μεσολογγίου αποκτά, επιτέλους, το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο της αξίζει. Έχει δίκιο νομίζω η Υπουργός να λέει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υλοποιήθηκε και υλοποιείται ακόμα -γιατί το έργο συνεχίζεται- το πιο πλούσιο έργο αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών των μουσείων μας όλων των τελευταίων δεκαετιών.

Δεκαπέντε καινούργια μουσεία έχουν ήδη παραδοθεί. Δώδεκα έχουν δημοπρατηθεί, πολλά ακόμα μελετώνται. Ένα από αυτά είναι ο χώρος πολιτισμού των αποθηκών καπνού Παπαπέτρου στο Αγρίνιο. Εμείς τηρούμε, κ. Περιφερειάρχα, τις δεσμεύσεις μας και το 2027 ο χώρος αυτός θα είναι έτοιμος και θα παραδοθεί στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και του Αγρινίου ως ένας μοναδικός πολυχώρος πολιτισμού. Μαζί με πολλές άλλες δράσεις.

Θέλω να πω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η Λίνα Μενδώνη ανήκει σε αυτά τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν μία δυνατότητα να πρέπει να διακτινίζονται και να έχει κανείς την εντύπωση ότι βρίσκεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας ταυτόχρονα. Έχει γίνει μία πολύ σπουδαία δουλειά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Μία δουλειά η οποία πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να συνεχιστεί.

Είναι και ένα από τα στοιχήματα των επόμενων εκλογών, να δείξουμε ότι εμείς μιλούμε με αποτελέσματα. Εμείς δεν μένουμε μόνο στα λόγια. Η συζήτηση για το μουσείο αυτό είχε ξεκινήσει, αν θυμάμαι καλά, εδώ και μία δεκαετία. Αλλά αυτή η κυβέρνηση έτρεξε το έργο, αυτή η κυβέρνηση το ολοκλήρωσε, γιατί η πολιτική είναι αποτέλεσμα και όχι αδιάφορες και κενές περιεχομένου δεσμεύσεις. Εμείς θέλουμε πάντα να κρινόμαστε για το αποτέλεσμά μας.

Τέλος, θέλω να σας πω και να το πω στον Δήμαρχο πόσο πολύ πιστεύω ότι η Αιτωλοακαρνανία γενικά, αλλά και το Μεσολόγγι ειδικά, μπορεί να γίνει ένας νέος προορισμός ο οποίος, σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία του, να δείξει και το δρόμο για το πώς αντιλαμβανόμαστε αυτή τη σύμπλευση ενός μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, πάντα σε σύνδεση με την ανάληψη του πολιτιστικού μας αποθέματος.

Έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης να περιγράφει την Αιτωλοακαρνανία ως τη γη των νερών, της φύσης και του πολιτισμού. Ο πολιτισμός είναι ο κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας της χώρας. Επιμένω πολύ σε αυτό, διότι μπορεί να δρομολογήσει η σύνδεση μεταξύ πολιτισμού και τουρισμού μία καινούργια αναπτυξιακή δυναμική. Να καταστήσει το Μεσολόγγι επισκέψιμο τόπο 12 μήνες τον χρόνο, όπως το έχουν πετύχει πολλές άλλες χώρες.

Και σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα, τα οποία γίνονται για τους κατοίκους του Μεσολογγίου -και είναι πολλά τα έργα αυτά τα οποία, ήδη, έχουν δρομολογηθεί, με πόρους πολύ σημαντικούς, από τα προγράμματα «Τρίτσης» και «Φιλόδημος»-, να βελτιώσουμε και την ποιότητα διαμονής των κατοίκων. Αλλά να κάνουμε και το Μεσολόγγι έναν τόπο φιλόξενο σε όλους τους επισκέπτες που θα έρχονται να το επισκέπτονται, όχι μόνο τις ημέρες που γιορτάζουμε την Έξοδο, αλλά 12 μήνες τον χρόνο.

Εύχομαι, λοιπόν, καλοτάξιδο το νέο μουσείο, να το επισκεφτούν πολλοί επισκέπτες, όλοι οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, τα νέα παιδιά, τα σχολεία της περιοχής, να μάθουν για τον τόπο τους, γι' αυτή τη διαδρομή η οποία ξεκινά από το χάραγμα ουσιαστικά της ιστορίας. Και να είναι ένα μόνο, αγαπητή μου Υπουργέ, από τα πολλά έργα τα οποία θα εγκαινιάσουμε με το καλό την επόμενη τετραετία, με τη νέα εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τον χαιρετισμό της σημειώσε, μεταξύ άλλων, ότι «η δημιουργία ενός αρχαιολογικού μουσείου κατάλληλου και άξιου να φιλοξενήσει και να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, υπήρξε αίτημα και όραμα πολλών δεκαετιών. Αυτό το αίτημα ικανοποιείται εν τοις πράγμασιν από τη δική σας κυβέρνηση κύριε Πρωθυπουργέ, με την αναζωογόνηση και αξιοποίηση ενός λαμπρού και εμβληματικού οικοδομήματος της πόλης του Μεσολογγίου, του Ξενοκρατείου Παρθεναγωγείου. Το Ξενοκράτειο κατασκευάστηκε και λειτούργησε στα τέλη του 19ου αιώνα ως διδακτήριο, δαπάνης των ευεργετών της πόλης αδερφών Ξενοκράτη. Αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, συνυφασμένο με τη ζωή και τις μνήμες των κατοίκων και κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο λόγω της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του σημασίας, το Ξενοκράτειο παραχωρήθηκε από το Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού και ανακαινίστηκε, με σκοπό να λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος και ως πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:20 - 29 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.