ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με μήνυμα προς την Αγκυρα τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού

11:29 - 19 Νοε 2007 | Πολιτική
Με μεγάλη επισημότητα πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο των εγκαινίων οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για διμερή θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ενώ επισήμαναν αμφότεροι τη σημασία της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου για τις διμερείς σχέσεις.

Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα, σχετικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αρκεί η χώρα να κάνει τα βήματα που απαιτούνται και να συμμορφωθεί πλήρως στο κοινοτικό κεκτημένο.

«Θέλω να βεβαιώσω για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα [η κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες] επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας, σχέσεις συνεργασίας, σχέσεις διαρκούς προσέγγισης των δυο λαών. Υποστηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας.»

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και ανυπόκριτη: Όπως ισχύει για κάθε άλλη περίπτωση έτσι και για την χώρα σας η πλήρης συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα θα σημάνει την πλήρη ένταξή σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό, οικονομικό και εμπορικό τομέα.

Επίσης, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών οριστικοποίησαν χθες για τις αρχές Ιανουαρίου την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα. Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του Κώστα Καραμανλή στην τουρκική πρωτεύουσα θα καθοριστούν διά της διπλωματικής οδού, ενώ θα προηγηθεί επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου.

Δυσπιστία ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για τον ελληνοτουρκικό αγωγό

Αρνητική ήταν η στάση των κομμάτων της Αριστεράς σχετικά με τον  ελληνοτουρκικό αγωγό και τη διπλωματική σημασία του. Για μεγάλους κινδύνους από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των δρόμων της ενέργειας μιλά το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο αγωγός είναι «κομμένος και ραμμένος για τους Αμερικανούς φίλους».

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιμετωπίσουν με δυσπιστία τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τον αγωγό φυσικού αερίου, γιατί δεν θα ωφεληθούν σε τίποτα» τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Επίσης, επισημαίνει ότι «οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι ελάχιστες, ενώ ούτε φτηνό ούτε ασφαλές φυσικό αέριο θα έχουν, εφόσον αυτό το εκμεταλλεύονται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αντίθετα, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που διαρκώς οξύνονται, για τον έλεγχο της ενέργειας και των δρόμων της είναι πολύ μεγάλοι».

«Η παρουσία του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ δίπλα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας στη σημερινή τελετή εγκαινίων έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου θα εξυπηρετεί πρώτα από όλα και κυρίως τους αμερικάνικους πολιτικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, την Κεντρική Ασία και την Ευρώπη», επεσήμανε ο Π.Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Ειδικότερα ο αγωγός αυτός είναι 'κομμένος και ραμμένος' για να εξυπηρετεί κυρίως τα συμφέροντα των αμερικανικών πολυεθνικών ενέργειας, οι οποίες επιδιώκουν να ελέγχουν πολιτικά τους ενεργειακούς δρόμους και να μετατρέψουν σε ενεργειακά προτεκτοράτα τους τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Αζερμπαϊτζάν», συμπλήρωσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.