ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε το ν/σ για την επιστολική ψήφο

20:04 - 17 Ιαν 2024 | Πολιτική
Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε το ν/σ για την επιστολική ψήφο
Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα, στην ψηφοφορία που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής.

Η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, ενώ το ΚΚΕ και η «Νίκη» καταψήφισαν.

Η Ελληνική Λύση και οι «Σπαρτιάτες» δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια.

Παρά το «ναι» κομμάτων της αντιπολίτευσης, πάντως, οι εκπρόσωποί τους προϊδέασαν την κυβέρνηση ότι διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για επιμέρους διατάξεις και άρθρα του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

Ο προγραμματισμός πλέον είναι οι τιθέμενες διατάξεις να εισαχθούν στην Ολομέλεια, την προσεχή εβδομάδα, όπου αναμένονται και οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας επί της αρχής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο:

  • ΝΔ ΝΑΙ
  • ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΙ
  • ΠΑΣΟΚ ΝΑΙ
  • ΚΚΕ ΟΧΙ
  • Ελληνική Λύση επιφύλαξη
  • Νίκη ΟΧΙ
  • Πλεύση Ελευθερίας ΝΑΙ 

Όλοι οι εκπρόσωποι της ομογένειας που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα, συνεχάρησαν νωρίτερα την κυβέρνηση για την νομοθετική της πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η επιστολική ψήφος είναι θεμελιώδους αξίας στις σύγχρονες δημοκρατίες, γιατί θα διευκολύνει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και θα συνδέσει ακόμη περισσότερο την ομογένεια με την χώρα, θα ενισχύσει τους δεσμούς των αποδήμων με την Ελλάδα.

Ζήτησαν δε να επεκταθεί η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, και μάλιστα ζήτησαν η κυβέρνηση να θέσει χρονοδιάγραμμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου από τις επόμενες κιόλας εθνικές εκλογές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.