ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάλαμα-Επιστολική ψήφος: Η κυβέρνηση να δεχτεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

10:11 - 23 Ιαν 2024 | Πολιτική
Μάλαμα-Επιστολική ψήφος: Η κυβέρνηση να δεχτεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, εξέφρασε την γνώμη της επί του θέματος υποστηρίζοντας πως το κόμμα της είχε ταχθεί υπερ της επιστολικής ψήφου και στο παρελθόν, όμως «η κυβέρνηση έκλεινε τα αυτιά της, γιατί τότε δεν την συνέφερε να ψηφίζουν οι νέοι». Στη συνέχεια, απαίτησε από την κυβέρνηση να δεχτεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ενισχυθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων.

«Σήμερα η Κυβέρνηση θυμήθηκε τους πολίτες που δυσκολεύονται να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα, μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες είχε επενδύσει πολιτικά στην αποχή για να ευνοηθούν τα ποσοστά της.

Ημασταν εμείς τότε που λέγαμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να διευκολυνθούν οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός τόπου κατοικίας τους και μην βιαστείτε να μεταφράσετε όπως θέλετε εσείς, έτσι όπως συνηθίζετε. Η Νέα Δημοκρατία έκλεινε τότε τα αφτιά της σε αυτές τις επισημάνσεις, γιατί εκτιμούσε ότι τη συνέφερε πολιτικά να μην ψηφίσουν οι νέοι», δήλωσε η κ. Μάλαμα.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η επιστολική ψήφος είναι ένα βήμα για την διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού που δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα προξενεία για να ψηφίσουν. Κάλεσε όμως, την κυβέρνηση να δεχθεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, με αυτοπρόσωπη παρουσία.

«Η επιστολική ψήφος είναι ένα μέσο βέβαια, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Είναι δεδομένο ότι είναι εν μέρει ένα χρήσιμο εργαλείο, που είναι για κάποιους πολίτες μας με αναπηρία ή για κάποιους που δεν έχουν πρόσβαση στις προξενικές αρχές.

Όμως, γιατί δεν δίνουμε, ας πούμε, το δικαίωμα στους εργαζόμενους να ψηφίζουν δια ζώσης όπου βρίσκονται, στη χώρα που βρίσκονται, μέσα από τους ηλεκτρονικούς εκλογικούς καταλόγους; Επιμένω στην τροπολογία που σας καταθέσαμε», σχολίασε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η επιστολική ψήφος, όπως έχει σχεδιαστεί, σε πολλές περιπτώσεις απαιτεί τη διαμεσολάβηση τρίτου. Για να μπορέσει ο πολίτης να ασκήσει το δικαίωμά του αυτό πρέπει να υπάρχει ένας τρίτος.

Επίσης, προϋποθέτει να γνωρίζει ο πολίτης πού θα βρίσκεται σαράντα μέρες τουλάχιστον πριν τις εκλογές. Θα ψηφίσει στην εικοστή, στην πέμπτη; Πότε θα ψηφίσει; Συνεπώς, υπάρχουν ακόμα εμπόδια που ενδεχομένως να μην επιτρέψουν σε όλους να ψηφίσουν».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέθεσε εσπευσμένα και αιφνιδιαστικά την τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, αν και είναι η ίδια που «συντήρησε επίτηδες επί μήνες μια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις ευρωπαϊκές εκλογές. Μιλούσε εκ του πονηρού, για κατάτμηση σε εκλογικές περιφέρειες, άφηνε να αιωρούνται ασάφειες και τελικά αυτό που έκανε είναι να αλλάξει την κατανομή των εδρών με τρόπο που θεωρεί ότι είναι προς όφελός της».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.