ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΧΩΔΕ: Στο Αστεροσκοπείο επιρρίπτει τις ευθύνες για την έκθεση του ΟΗΕ

19:14 - 09 Ιαν 2008 | Πολιτική
Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επιρρίπτει το ΥΠΕΧΩΔΕ τις ευθύνες για την αρνητική έκθεση της Γραμματείας του ΟΗΕ για την απογραφή των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου. Όπως υποστηρίζει το Υπουργείο η σύνταξη των εθνικών απόγραφών από το 1995 και μετά ήταν αποκλειστική ευθύνη του Εθνικού Αστεροσκοπείου και είναι ευθύνη του το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να πείσει τον ΟΗΕ για την ακρίβεια των υπολογισμών του.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ με σημερινή ανακοίνωσή του επιτίθεται και στη wwf Ελλάς κατηγορώντας την για λαϊκισμό, γιατί όπως υποστηρίζει αναπαρήγαγε επιλεκτικά κομμάτια και μετέφρασε λάθος την έκθεση του ΟΗΕ, αμαυρώνοντας την εικόνα του Υπουργείου. Τέλος, υποστηρίζει ότι όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση έχουν συμβεί προ δεκαετίας και δεν θα έπρεπε η ευθύνη τους να βαραίνει το σημερινό ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εκδόθηκε σχετικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ως εξής:

«Αποτελεί πάγια πρακτική της wwf Ελλάς να καταφεύγει σε ανακρίβειες και διαστρέβλωση της πραγματικότητας στην προσπάθειά της να προκαλέσει δημοσιότητα και να ασκήσει κακόπιστη κριτική στην σημερινή πολιτική ηγεσία τουΥΠΕΧΩΔΕ.

Την ίδια πρακτική η wwf Ελλάς ακολουθεί και με την χθεσινή ανακοίνωσή της στην οποία επιχειρεί - επιλεκτικά διαλέγοντας και κακώς μεταφράζοντας μία τεχνική έκθεση της Γραμματείας του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές - να αμαυρώσει το έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ τραυματίζοντας όμως και την εικόνα της χώρας.

1. Είναι απαράδεκτο να εγκαλείται σήμερα το ΥΠΕΧΩΔΕ για λανθασμένους υπολογισμούς εκπομπών που δόθηκαν στον ΟΗΕ το 1995 και αφορούσαν το έτος βάσης 1990, όταν μάλιστα η χώρα μας έχει αποδεχθεί από πέρυσι την μείωση των εκπομπών βάσης που υπολόγιζαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και λαμβάνει υπόψη της αυτά τα στοιχεία σε όλο της το σχεδιασμό για την μείωση των εκπομπών από τις βιομηχανίες.

2. Την ευθύνη της συλλογής, της διασφάλισης ποιότητας, της αξιολόγησης των στοιχείων καθώς και της σύνταξης των εκθέσεων για την περίοδο 1990-2004 είχε ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών υπό την επιστημονική ευθύνη του τέως Προέδρου του Καθηγητή κ. Δ. Λάλα.Η ομάδα αυτή είχε αναλάβει την σύνταξη των εθνικών απογραφών από το 1995 και εκπροσωπούσε την χώρα σε όλες τις σχετικές διεθνείς συναντήσεις.

3. Η τεχνική έκθεση του ΟΗΕ πέραν των λανθασμένων υπολογισμών διαπιστώνει ότι για συγκεκριμένους τομείς χρειαζόταν καλύτερη πληροφόρηση (ως προς την προέλευση και τη χρήση δεδομένων και συντελεστών) γεγονός το οποίο καταγράφουν ως ανάγκη περισσότερης διαφάνειας ( αγγλικός όρος transparency). Δυστυχώς η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν κατόρθωσε να υποστηρίξει επαρκώς το περιεχόμενο των εκθέσεων που η ίδια είχε συντάξει, ούτε να πείσει για την ακρίβεια των υπολογισμών της.

Το γεγονός αυτό καθώς και δυσκολίες που υπήρχαν στην συνεργασία του ΥΠΕΧΩΔΕ με την ομάδα αυτή εξηγούν γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ανανέωσε μετά το Μάιο του 2007 (και όχι το 2005 όπως ψευδώς αναφέρει η wwf) την σύμβαση της εν λόγω ομάδας μετά την λήξη της.

Φυσικά η έκθεση του ΟΗΕ δεν «σχολιάζει αρνητικά»την μη ανανέωση της σύμβασης με την ομάδα Λάλα - πως θα μπορούσε άλλωστε -αλλά το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί «κόπτεται» η wwf για το θέμα αυτό.

4. Η wwf ψεύδεται όταν αναφέρει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει διαμορφώσει νέο σύστημα για την απογραφή των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ήδη έχει καταθέσει έγκαιρα τις απαιτούμενες τεχνικές εκθέσεις για την περίοδο μετά το 2004 οι οποίες μάλιστα έχουν αποστάσει θετικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος στην σχετική έκθεση. Επιπλέον, η wwf Ελλάς«ξεχνά» ότι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς έχει ανακοινώσει δημόσια την συνεργασία του Υπουργείου για αντίστοιχα θέματα με την Σχολή Χημικών Μηχανικών τουΕθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

5. Είναι, επίσης, ψευδές ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνόησε αίτημα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για συνάντηση με το αρμόδιο προσωπικό του υπουργείου. Η ίδια η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ονομαστικά ότι στην όλη διαδικασία συμμετείχαν ενεργά, μεταξύ των άλλων, τόσο ο διευθυντής όσο και η αρμόδια τμηματάρχης του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι εθνική εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή.

6. Όσον αφορά το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής για το σύστημα εμπορίας ρύπων για την περίοδο 2008 – 2012η χώρα μας, όπως και τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη,έχει υποχρέωση να το καταθέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2008 και όχι μέχρι την 1 Ιανουαρίου, όπως αφήνει να εννοηθεί η wwf.

Ωστόσο θυμίζουμε σε όσους και πάλι «ξεχνούν» ότι στις 18 Δεκεμβρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.