Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

«Βρίσκομαι σήμερα στη Σαντορίνη μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για να επιβλέψουμε την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση αυτού του ενεργού γεωλογικού φαινομένου το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη», ανέφερε κατά την άφιξή του στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Όλος ο κρατικός μηχανισμός προφανώς έχει κινητοποιηθεί, ακούμε με προσοχή τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις των ειδικών που με τη σειρά τους συμβουλεύουν την Πολιτική Προστασία. Θα εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν θα κάνουμε εμείς καμία επιστημονική εκτίμηση, αυτή είναι δουλειά άλλων.
Να διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά τους κατοίκους της Σαντορίνης, αλλά και τους κατοίκους όλων των γειτονικών νήσων ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι στο πλευρό τους και προφανώς είναι πολύ καλύτερο να προλαμβάνουμε γεγονότα παρά να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε σύσκεψη με τους φορείς της Σαντορίνης στους οποίους είπε: «Είμαι εδώ για να πω απόλυτα ότι η πολιτεία είναι κοντά σας. Ένα σοβαρό κράτος πρέπει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο με την ευχή να έρθουν τα καλύτερα. Η Σαντορίνη είναι εμβληματικός προορισμός και είναι χρέος να προστατεύσουμε τη φήμη της. Χρειάζεται μια ισορροπία, να είμαστε είμαστε παρόντες και όχι να διακινούνται σενάρια καταστροφής».
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ ο πρωθυπουργός προανήγγειλε σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εργασίας για μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας ενώ έδωσε έμφαση στα ζητήματα των υποδομών κυρίως για την αποφυγή κατολισθήσεων στα πρανή της Καλντέρας.
Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους φορείς της Σαντορίνης έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα υποδομών που πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, μια πρώτη χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ - θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για πιο γρήγορα - ώστε να φτιαχτεί στο νότιο τμήμα του νησιού μια πύλη διαφυγής για να μας καλύπτει σε κάθε σενάριο.