ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν μέσω διαξιφισμών «πέρασε» ο νέος εκλογικός νόμος

23:02 - 23 Ιαν 2008 | Πολιτική
Υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, όπου υπέρ τάχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έντονη διαξιφισμοί ανταλλάχθηκαν μεταξύ Παυλόπουλου-Αλαβάνου και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση που προηγήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας απαντώντας στις δηλώσεις Τατούλη ο οποίος ψήφισε μεν υπέρ του νέου εκλογικού νόμου εξέφρασε ωστόσο αντιρρήσεις.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, στην παρέμβαση του, επιτέθηκε στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την «δέσμια, υπάκουη και φερέφωνο των μεγάλων ξένων και ντόπιων συμφερόντων», επαναλαμβάνοντας ότι «ζούμε το τέλος εποχής του δικομματισμού.»

Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ακολουθούν την πολιτική της σύμπλευσης και της ταύτισης «για να κρατηθεί το σύστημα αυτό, και στη βάση αυτή, είναι και οι εκλογικοί νόμοι τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε: «Δεν είναι ο εκλογικός νόμος που βοηθά ένα κόμμα, αλλά η ίδια η ζωή κ. Αλαβάνε. Αν είχαμε απλή αναλογική όλα τα προηγούμενα χρόνια, μην είστε βέβαιος ότι η μετεξέλιξη και των κομμάτων θα ήταν εφικτή. Αλλωστε ποτέ δεν υπήρξε εκλογικό σύστημα που εμπόδισε την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος. Αντίθετα το βοήθησε.»

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το ότι «απέδρασε από την αναθεωρητική διαδικασία, επικαλούμενο πραξικοπηματική ψηφοφορία, γιατί εκείνες τις μέρες το ΠΑΣΟΚ σπαρασσόταν εσωτερικά για το άρθρο 16.»

Στον κ. Αλαβάνο απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία προϋπόθεση και εξηγώντας ότι βρισκόμαστε στα όρια μιας κρίσης πολιτικής και μιας μεγάλης αμφισβήτησης δημοκρατικών θεσμών, είπε με καθαρή φωνή την πρόταση του για την αναθεώρηση.»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος. επεσήμανε ότι στον νέο εκλογικό νόμο, σταθμίζονται δύο συνταγματικές προτεραιότητες. Από τη μια η καθολικότητα της ψήφου και η ίση μεταχείριση των κομμάτων, και από την άλλη η κυβερνητική σταθερότητα.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μίλησε για πολιτική κρίση που έφθασε σε δυσδιάκριτα ύψη, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι στόχος της, είναι να χρησιμοποιήσει ως όχημα τον εκλογικό νόμο, για να διαμελίσει το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, επεσήμανε ότι το κόμμα του, απορρίπτει κατηγορηματικά τις θεωρίες περί σταθερών κυβερνήσεων γιατί τελικός τους στόχος, είναι να συνεχίζεται στο διηνεκές η πολιτική της ΕΕ υπέρ των μεγάλων συμφερόντων». Ακόμα, έκανε λόγο για εκλογικούς νόμους που λεηλατούν συνειδήσεις και ψήφους για να συνεχίζεται η πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.