ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πρωτιά» Ι. Κασουλίδη στον πρώτο γύρο των εκλογών στη Κύπρο

10:13 - 18 Φεβ 2008 | Πολιτική
«Ανοιγμα» προς την παράταξη του Τάσσου Παπαδόπουλου έκαναν λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την Κυριακή οι δύο νικητές στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Μιλώντας ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, που πανηγύριζαν έξω από το εκλογικό του επιτελείο παρά τη συνεχή βροχή, ο πρώτος νικητής Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε:

«Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι η Κύπρος μας πρέπει να γίνει ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, ήρθε η ώρα να συναντηθούμε. Ήρθε η ώρα να ξεπεράσουμε όσα δίχασαν τον κυπριακό λαό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια [...] Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά».

Ο κ. Κασουλίδης συνεχάρη τον κ. Χριστόφια και συνέχισε με εγκωμιαστικά λόγια για τον άλλο μεγάλο αντίπαλό του: «Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να εκφράσω τον σεβασμό μου στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Είναι ένας πολιτικός με ιστορία που υπηρέτησε τον τόπο του με τον τρόπο που ο ίδιος πίστευε καλύτερο. Αυτό οφείλει ο κάθε Κύπριος πολίτης να το αναγνωρίσει και να τον αντιμετωπίζει με σεβασμό».

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία είναι ώρα για να συνενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους για μια πιο ποιοτική ζωή και για να προχωρήσει η Κύπρος στο μέλλον, με βάση την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική.

Την δια τακτική εφάρμοσε και ο έτερος διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος δήλωσε: «Σέβομαι, τους ανθυποψηφίους μου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με τον οποίο, παρά τις όποιες διαφωνίες μας, δώσαμε μαζί σκληρούς αγώνες».

Ο ίδιος δήλωσε επιπρόσθετα για το Κυπριακό ότι την ερχόμενη Κυριακή «οι Κύπριοι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε ένα κεντρικό δίλημμα που αφορά στην κατεύθυνση και το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών».

Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για αξιοποίηση της παρουσίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, των στενών σχέσεων με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων με κράτη μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Χριστόφιας τους διαβεβαίωσε ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι μεταξύ τους σχέσεις, τις οποίες, όπως είπε, έκτισαν μέσα από πολύχρονους αγώνες.

Τονίζοντας ότι η διχοτόμηση δεν προέρχεται μόνο από την αδιαλλαξία της Τουρκίας, αλλά και από μια κακή λύση, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί λύση που δεν θα πληροί τις βασικές αρχές που όλα αυτά τα χρόνια έχει διαμορφώσει.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι στο πεδίο της εσωτερικής διακυβέρνησης «θα επιλεγεί η μικτή οικονομία που έχει δικαιωθεί από τη ζωή στην Κύπρο και όχι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που εκπροσωπεί ο Ιωάννης Κασουλίδης και που απειλούν κοινωνικές συνοχές και κατακτήσεις του Κυπριακού λαού».

Τέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τις ανησυχίες του τις μοιράζεται με τις ηγεσίες όσο και με τους πολίτες που ψηφίζουν το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του ΔΗΣΥ που υποστήριξε τον κ. Κασουλίδη, έκανε με δηλώσεις του άνοιγμα προς το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα, τους Οικολόγους, και το ΑΔΗΚ. «Καλούμε τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, τις ηγεσίες των κομμάτων και τους απλούς πολίτες που στήριξαν την υποψηφιότητά του να συστρατευθούν μαζί μας» είπε.

«Η όλη πολιτεία του Ιωάννη Κασουλίδη, εγγυάται συλλογικότητα, διάλογο, συναίνεση και σύνθεση και επί διακυβέρνησής του έχουν θέση όλες οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις» υπογράμμισε ο Ν.Αναστασιάδης.

Σεβαστή χαρακτήρισε την «ετυμηγορία του λαού» από την πλευρά του ο Τάσσος Παπαδόπουλος σε δημόσια δήλωσή του στην οποία εξέφρζε τα συγχαρητήρια προς τους Ι.Κασουλίδη και Δ.Χριστόφια.

Ο ίδιος, ανέφερε ότι στη διάρκεια της θητείας του μίλησε πάντα με ειλικρίνεια στους πολίτες και πρόσθεσε ότι οι σκέψεις, οι αποφάσεις και οι ενέργειές του καθοδηγήθηκαν πάντα από την αγάπη του για τον τόπο και την έγνοια του για το λαό.

«Αισθάνομαι περήφανος για όλα αυτά που ζήσαμε και πετύχαμε μαζί», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος εκφράζοντας την άποψη ότι στο κυπριακό διαφαίνονται εξελίξεις και καλώντας όλους σε επαγρύπνηση για την Κύπρο.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.