ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκρατημένο «ναι» της ΠΓΔΜ σε διαπραγμάτευση για το σχέδιο Νίμιτς

10:44 - 25 Φεβ 2008 | Πολιτική
Συγκρατημένο «ναι» στη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση των προτάσεων του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς «έβγαλε» η κρίσιμη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ. Αποδεκτές γίνονται από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη - Λαϊκή).

Η θέση της ΠΓΔΜ έναντι του σχεδίου Νίμιτς οριστικοποιήθηκε στη διάρκεια τρίωρης συνεδρίασης των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας υπό τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Μετείχαν ο Νίκολα Γκρούεφσκι, πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE, ο Ράντμιλα Σεκερίνσκα, αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης SDSM, ο Αλί Αχμέτι αρχηγός της Ένωσης για τη Δημοκρατική Ένταξη DUI, ο Μέντουχ Θάτσι, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών DPA).

«Η 'μακεδονική' θέση καθορίστηκε και όλοι οι πολιτικοί φορείς την υποστηρίζουν. Η 'Μακεδονία' συνεχίζει να συμμετάσχει στη διαπραγματευτική διαδικασία. Η θέση αυτή θα μεταφερθεί στον κ. Νίμιτς στην επόμενη συνάντηση» ήταν η λακωνική ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Μιλόσοσκι επισήμανε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει περαιτέρω λεπτομέρειες διότι οι θέσεις πρέπει να διαβιβαστούν στον ίδιο τον μεσολαβητή, τόνισε όμως πως σε κάθε περίπτωση η ΠΓΔΜ έχει ισχυρά επιχειρήματα, δομημένες θέσεις υπέρ και κατά, καθώς και επιχειρήματα τα οποία μπορούν να ανοίξουν νέα συζήτηση στη διαδικασία.

Η ακριβής θέση των Σκοπίων θα διαβιβαστεί στον Μάθιου Νίμιτς και η συνέχεια θα δοθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα κληθούν οι πρεσβευτές Αδαμάντιος Βασιλάκης και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αφότου λάβει την εισήγηση της ΠΓΔΜ και ακούσει τις ελληνικές θέσεις (η Αθήνα δεν θα δώσει γραπτό υπόμνημα) ο κ. Νίμιτς σκέφτεται να εισέλθει σε εντατική διαπραγμάτευση θέτοντας άτυπο χρονοδιάγραμμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.