ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απορρίπτει τη διπλή ονομασία της ΠΓΔΜ η πλειοψηφία των Ελλήνων

11:15 - 26 Φεβ 2008 | Πολιτική
Δύο ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν τις τάσεις της κοινής γνώμης στην Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασία των Σκοπίων. Οι πολίτες απορρίπτουν τη διπλή ονομασία, επιθυμούν βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και εκτιμούν ότι προτιμότερη λύση θα ήταν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis για τον ΑΝΤ1, το 75% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η διπλή ονομασία της ΠΓΔΜ δεν αποτελεί λύση του προβλήματος, ενώ το 49% υποστηρίζει ότι η πιο δίκαιη λύση είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό του όρου Μακεδονία (έναντι 47% που διαφωνεί).

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η δημοσκόπηση της ΜRΒ για την τηλεόραση του Αlpha, καθώς το 74,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί πρόταση διπλής ονομασίας.

Η πλειοψηφία του 67% στη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή καμία σύνθετη ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ενώ το 50% των ερωτηθέντων διαφωνεί ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να αποφασίζει μόνο του για την ονομασία του.

Τέλος, το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα της Metron Analysis τάσσεται υπέρ της άσκησης βέτο από την κυβέρνηση στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος.

Το 87,5% των ερωτηθέντων από την ΜRΒ επίσης τάσσεται υπέρ της άσκησης βέτο, ενώ το 53,5% δεν θεωρεί καν ότι η πρόταση Νίμιτς αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα, ενώ το 54,4% πιστεύει ότι η εν λόγω πρόταση ευνοεί την ΠΓΔΜ.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.